След аварията: Възобновен е преносът на природен газ за Гърция през Кулата

OFFNews 29 юли 2020 в 12:11 2222 0

Доставките на газ към Гърция са възобновени след приключване на аварийния ремонт по преносния газопровод за южната ни съседка, съобщи "Булгартрансгаз".

Около два дни продължиха аварийно-ремонтните дейности в района на Кулата, където автоматичните системи регистрираха изтичане на газ.

От "Булгартрансгаз" посочват, че всички заявки за газовия ден ще бъдат изпълнени в пълен обем както от България към Гърция, така и в обратната посока. 

В понеделник участък от газопровода България-Гърция аварира и бе нарушена целостта на газопровода на 200 метра преди линеен кран Кулата. След огледа експерти заявиха, че най-вероятната причина за аварията са старите тръби. Високото налягане на газа предизвика и лека експлозия, като се образува кратер с дълбочина три метра. Екологични щети не са установени.

Бяха подменени над 30 линейни метра тръби, като след полунощ започна тестването и продухването на авариралия участък. Близо 30 хиляди кубически метра вода беше изпомпана по време на ремонтните дейности, тъй като газопровода върви успоредно на река Струма.

По данни на Министерството на енергетиката газопроводът разполага със защитна система, която е блокирала течовете на газ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!