Швейцарската банка Credit Suisse отива на съд, приела милиони от български наркобос

OFFNews 17 декември 2020 в 18:51 6158 0

Снимка БГНЕС

Главната прокуратура на Швейцария съобщи днес, че е внесла обвинителен акт срещу банката Креди Сюис (Credit Suisse), съобщават световните агенции.

Според обвинението реномираният трезор не е направил достатъчно, за да спре прането на пари от наркотрафик на български мафиот. За него се казва, че бил борец и имал основна роля за изпирането на милиони в швейцарската банка. Нашенецът прекалал кола пълна с пари до Конфедерацията, съобщават Блумбърг и Асошиейтед прес.

Въпреки че в публикациите не се съобщава име, то най-вероятно става дума за Евелин Банев - Брендо.

Печалбите от продажбата на наркотици, често в банкноти с ниска номинация, постъпвали в швейцарски банкови сметки от 2004 г. до поне 2007 г. и били използване за купуване на недвижими имоти, основно в България и Швейцария.

Credit Suisse не е предприела всички организационни мерки, които са били "разумни и необходими", за да предотвратят парични средства от продажбата на кокаин, след това да бъдат използвани за закупуване на недвижими имоти в Швейцария и България, се казва в изявление, публикувано в четвъртък от Службата на Главния прокурор на Швейцария.

В него се посочва, че бивш мениджър в Credit Suisse и двама предполагаеми членове на престъпната организация също са обвинени пред Федералния наказателен съд на Швейцария.

"Credit Suisse е обвинена, че не е предприела всички организационни мерки, които са били разумни и необходими за предотвратяване на прането на активи, принадлежащи на и под контрола на престъпната организация“, се казва в изявлението на швейцарската прокуратура.

Швейцарските прокурори могат да преследват банки по наказателен начин, ако смятат, че тези институции не са направили достатъчно, за да проверят клиентите и техните парични средства за очевидни връзки с незаконна дейност. Само миналия месец швейцарски съдии се скараха на местно звено на френската банка Societe Generale SA, че не са били по-внимателни при приемането на пари от осъдения измамник Алън Станфорд.

Втората по големина банка в Швейцария заяви, че "безрезервно" отхвърля обвиненията срещу нея и е убедена, че бившият й служител е невинен.

"Credit Suisse отбелязва с учудване решението на Генералната прокуратура на Швейцария да повдигне обвинение срещу банката и други страни в рамките на разследване, което вече е продължило повече от дванадесет години“, се казва в съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови