Шефът на БДЖ: Цените на билетите за влак са доста под смислените нива

Поскъпване ще има, но с не повече от 5-10 процента през следващите 2-3 години

OFFNews 29 януари 2021 в 09:33 3694 0

Цените на билетите не са увеличавани с години и в момента те са доста под смислените нива. Това  обясни пред БНТ председателят на борда на директорите на "Холдинг БДЖ" Григори Григоров.

Например от Перник до София билетът за влак е два пъти и половина по-евтин, отколкото този за градския транспорт в София. Договорът, който БДЖ има с държавата не позволява да се правят резки промени с цените. Не се очаква в рамките на следващите две-три години те да се вдигнат с повече от 5-10%, добави той.

Григоров уточни, че в момента приходите от продажба на билети, при нормални условия, формира около 25% от общите постъпления на БДЖ-Пътнически превози, но в момента делът им е паднал под 20 на сто.

Пандемичната 2020 година се е отразила тежко и на БДЖ. През април месец пътуванията са спаднали със 75%. На годишна база спадът е около 36%. Това е довело до намаляване на приходите с около 30 милиона лева, които са били компенсирани със съкращаване на разходите, свързани с оперативната дейност на дружеството.

За тази година е подготвен консервативен бюджет.

"В синхрон с общата финансова политика на държавата ние трябва да поддържаме резерви. Ние по никакъв начин вече не можем да си позволим да вкараме БДЖ в същата спирала на финансови задължения, в която то съществуваше до преди две години", обясни Григоров.

Според него броят на вагоните в експлоатация за последните две години е увеличен с 30%, а през последните 12 месеца няма нито един тежък инцидент с локомотив в движение.

За тази година ще има 15 нови локомотива, които ще обслужват основно дългите направления. От 22-ра до 24-та година ща има поетапно подновяване на вагони и мотриси. Очаква се до 2024 година над 50% от подвижния състав да бъде изцяло подновен, дружеството ще бъде в силна позиция и по този начин ще обезсмисли навлизането на алтернативни оператори на железопътен транспорт, смята Григоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови