Съюз "Възраждане" отпада от тристранките

OFFNews Последна промяна на 10 август 2016 в 13:10 2546 0

Българският съюз на частните предприемачи „Възраждане“ вече не е национално представителна работодателска организация.

Причината е, че организацията вече не покрива изискването по чл. 35, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда – да има най-малко 1500 членове и общо не по-малко от 50 000 работници и служители във всички членове на работодателската организация или 100 000 работници и служители, наети по трудов договор, във всички членове на работодателската организация.

Днес правителството посочи пет бизнес сдружения, с които ще се консултира по важни теми заедно със синдикатите. Това са Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската търговско-промишлена палата и Съюзът за стопанска инициатива.

Както и досега Конфедерацията на независимите синдикати в България и КТ „Подкрепа“ са признати за национално представителни организации на работниците и служителите.

Съгласно Кодекса на труда, организациите на работниците и служителите и на работодателите се признават по тяхно искане за представителни на национално равнище от Министерския съвет за 4-годишен срок.

Всичките седем организации са представили документи, с които са отговорили на законовите изискванията за получаване на национална представителност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови