Съдът: Без такса за включване на тока! EVN: Ще се плаща!

OFFNews 11 август 2015 в 10:51 12253 7

Сдружението за правна помощ на потребителите спечели и на последна инстанция делото срещу общите условия на ЕВН "Електроснабдяване", съобщават от сдружението. Върховният касационен съд (ВКС) е отменил окончателно и без право на обжалване прилагането на атакуваните като неравноправни 13 клаузи от общите условия на ЕВН България Електроснабдяване. Сред въпросните клаузи е и такса включване. 

На практика отпадат 1/3 от общините условияна електроразпределителното дружество. Съдът е взел решението си на 7 август. От Сдружението отбелязват, че решението на Касационния съд ще доведе до значими последици в отношенията доставчик-потребител на ел. енергия не само за клиентите на ЕВН, но и за всички потребители в страната.

Клиентите в Югоизточна България ще продължат да заплащат цена за възстановяване при прекъсване на снабдяването поради неплатена в срок от тях енергия, съобщиха обаче от ЕВН. 

Таксата продължава да се дължи по силата на това, че услугата по прекъсване и възстановяване е на Електроразпределение, а съдът казва да отпадне от Общите условия на Електроснабдяване. Две компании - две дейности, обясняват от компанията. 

Отскоро имаме амбандлинг - разделяне на дейността снабдяване и разпределение, заради предсстоящата либерализация и Общите условия все още не са сменени, защото трябва да се мине процедура на КЕВР, допълват още от ЕВН.

В съобщението на дружеството се казва още: 

С цел коректно интерпретиране на решение №125 на Върховния касационен съд за отпаднали клаузи от Общите условия на снабдителното дружество EVN България Електроснабдяване, е важно да се знае, че клиентите, както и досега, ще продължат да заплащат цена за възстановяване при прекъсване на снабдяването поради неплатена в срок от тях енергия.

Това е така по силата на действащия чл. 62, ал.1 от Общите условия на мрежовото дружество EVN България Електроразпределение, което извършва действия по електросъоръженията и което реализира въпросните разходи за транспорт, техника, труд, материали и др. Цената за възстановяване винаги се е заплащала от клиентите към мрежовото дружество, а не към снабдителното дружество. В този смисъл отпадането на чл.34 ал.1 от ОУ на EVN България Електроснабдяване не променя необходимостта от компенсиране на разходите за преустановяване и възстановяване на захранването, реализирани от мрежовото дружество EVN България Електроразпределение.

Както вече заяви на 10.08.2015 г., EVN България Електроснабдяване ще се съобрази с решението на съда и ще отстрани в указания срок действието на съответните клаузи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови