По-евтин ток за бита от утре

ОFFNews Последна промяна на 31 юли 2015 в 18:45 3058 2

От първи август цената на тока за бита пада със средно 0.11 на сто според решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНР.

Таксата за бизнеса ще поскъпне, защото индустрията плаща добавка "Задължение към обществото", която става 38 лева за мегават-час.

Поевтиняването става възможно заради мерките, които предприе правителството и парламента. Така битовият ток за клиентите на ЧЕЗ поевтинява с 0,63 на сто, а тези на EVN с 0,44 процента. За клиентите на ЕнергоПро обаче ще има поскъпване от 1,09 на сто, каза председателят на комисията по енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

"Настоящите 38 лева са с 2 лева по-малко от онова, което се предвиждаше преди месец. Отлагането с месец на ценовите решения не е било пречка, тъй като е дало възможност да се намерят резерви в системата и да се определят по-ниски цени", заяви Иванов.

Решението на КЕВР за цената на електроенергия за новия регулаторен период бе отложено с месец, след като регулаторът предложи цената на тока за промишлеността да се увеличи с 20% от 1 юли.

Бизнесът и работодателските организации в страната се обявиха твърдо против планираното поскъпване и заявиха, че то би довело до масово поскъпване на всички стоки и до много съкращения.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.07 2015 в 23:35

Това е лъжа за овчиа народ! Тока реално ПОСКЪПВА!!! Досега такса "задължения към обществото", която плащат всички потребители на ток, беше 1.893 стотинки за киловатчас. С новото решение вече става 3,79 стотинки. Поскъпването от тук е почти 2 стотинки (1,897). Т.е. намалиха ни цената на квтч (както видяхте, без тези домакинства към Енергопро, на които им я повишиха) с някакви жалки десети и стотни от стотинката, но ни вдигнаха таксата с почти 2 стотинки на киловатчас!
При СРЕДНО месечно потребление на домакинство от 324 квтч (последните данни са от м.г.) това означава, че МЕСЕЧНО "НАМАЛЕНИЕТО", както го наричат, ЩЕ ВИ ИЗЛЕЗЕ С 7 ЛЕВА ПОВЕЧЕ (84 лв. годишно), а за абонатите на Енергопро - ПОЧТИ 8 ЛЕВА.
Без 20% ДДС върху тях! Тях ще ни ги начислят отгоре!
Въобще вижте си киловатчасите от фактурата и ги умножете закръглено по 2 ст.(намалението със стотни от стотинката са пренебрежимо малка величина)! Така ще разберете с колко ще ви друсат всеки месец.

31.07 2015 в 19:36

Подигравка!