Русия вече е чак на трето място по доставки на газ за Европа

Георги Ангелов* 25 май 2022 в 20:32 8228 5

Снимка facebook.com/georgiangelov

Източник на данните: Bruegel и ENTSO-G

Пазарният дял на руския газ в Европейския съюз е спаднал наполовина, според последните данни за вноса на газ. Русия не просто изгуби лидерската си роля на пазара на природен газ в Европа - Русия дори изпадна на трето място. В последно време най-големият източник за внос на природен газ е втечненият газ (36% дял), на второ място е Норвегия (32%) и едва на трето място е Русия (21%).

Само преди година ситуацията беше точно обратната - Русия държеше лидерството в европейския газов пазар, следвана от Норвегия, а втечненият газ беше на трето място. Обаче традиционната лидерска позиция на Русия много бързо беше подкопана. И това е логично - 900% поскъпване на руския газ го направи неконкурентен, а и клиентите се замислят дали е разумно да се работи с доставчик, който може еднолично да манипулира пазара и да вдига цените когато му хрумне.

Остатъчният пазарен дял на Русия от 21% все пак не е малък и "Газпром" има огромно влияние върху европейския пазар - просто защото на този етап няма достатъчно инфраструктура, за да се замени изцяло руският газ. Особено фрапантен случай е Германия, която е в преговори с Катар за дългосрочни доставки на газ - но Германия няма нито един терминал за втечнен газ и съответно в момента не може да внесе и един кубичен метър газ от Катар. Т.е. ако в момента спре руският газ, Германия ще изпита дефицит на газ.

Но това ще се промени. Германия строи шест терминала за втечнен газ - няколко от тях са плаващи и ще бъдат инсталирани още тази зима. Миналата седмица Финландия и Естония също подписаха договор за инсталиране на плаващ терминал за втечнен газ, който се очаква да влезе в експлоатация още през октомври тази година. Много други терминали също са в строеж - над 30 проекта за терминали се подготвят в Европа, включително половин дузина в нашия регион.

*Георги Ангелов е старши икономист на Институт Отворено общество – София. Препечатваме анализа от профила му във Facebook

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

5

офф бее

25.05 2022 в 22:43

Я, три трола на куп! Кеф!
Е как САЩ организираха войната, а русия нападна?
Явно САЩ контролират джуджето... Аз отдавна имам съмнения де...

2000

1

Moerae

25.05 2022 в 20:47

Хайде северна Африка и Иран, ще изпуснете пазара. Действайте.
 
X

Предизборно със Светльо Витков