„Русатом Сервис“ достави нов статор за турбогенератора на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2016 в 11:43 7361 0

АО „Русатом Сервис“, част от държавна корпорация „Росатом“ достави нов статор за турбогенератора на Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от руската компания.

На 28.10.2016 г. от завод „Електросила“ (ПАО „Силови машини“) бе изпратен новият статор на турбогенератора за повишаване на мощността на Пети енергоблок до 104%. Модернизираният статор може да обезпечи работата на турбогенератора тип ТВВ-1000-4УЗ на номинална мощност до 1100 МВт.

Превозът от площадката на завода производител до морското пристанище на Санкт Петербург бе извършен със специален железопътен транспортьор от съчленен тип, защото статорът е свръхгабаритен товар с тегло 359 тона. От Санкт Петербург комплектът модернизирано генераторно оборудване бе натоварен на плавателен съд и отправен по море до Ротердам, където ще бъде натоварен на речна баржа, за да продължи пътя по реките Рейн, Майн и Дунав.

Оборудването е изработено в изпълнение на договора между АЕЦ „Козлодуй“ и АО „Русатом Сервис“, сключен в края на септември 2015 г., и е продължение на комплекса от мероприятия за повишаване на мощността на Пети енергоблок на Първа атомна. Като цяло в рамките на изпълнение на договора от страна на „Русатом Сервис“ към АЕЦ „Козлодуй“ са изпратени 29 партиди с товар с общо тегло 685 тона.