Reuters: Цветан Василев е потенциален купувач на балканската мрежа на австрийска банка

OFFNews 09 юли 2014 в 15:08 12562 2

Снимка Reuters

Група инвеститори, сред които и българският банкер Цветан Василев, кандидатстват за придобиването на балканската мрежа на национализираната австрийска банка Hypo Alpe Adria, пише агенция Reuters, като се позовава на свои неназовани източници, свързани с подготвяната сделка.

Според агенцията има инвеститорски интерес от три основни места. Освен Василев и групата около него интерес проявил и руският бизнесмен Игор Ким (Expobank), който наскоро придоби чешкият клон на Landesbank Baden-Württemberg, както и финансовият инвеститор Advent International в съдружие с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Сделката може да бъде финализирана преди края на месец юли, пише още агенцията.

Австрийската банка оперира в още 10 държави: Италия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Македония, Германия, Унгария и Украйна. Бизнесът й в Югоизточна Европа включва шест банки и лизингови дружества в Словения, Хърватия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и България.

Именно балканските подразделения на банката се считат за единствената печеливша нейна част. Въпреки това през миналата година те отчетоха 286 млн. евро загуба заради лоши кредити.

Hypo, която бе национализирана през 2009 г., за да се избегне фалитът й, очаква да получи максимално 500 млн. евро от продажбата. В същото време Австрия прави т. нар. "лоша банка", която да поеме лошите кредити и останалата част от активите.

Един от потенциалните купувачи на балканската мрежа е група български инвеститори, включително Цветан Василев, които са подкрепяни от VTB, са казали източници на агенцията.

Василев беше председател на Надзорния съвет и е основен акционер на поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка.

Миналата година Европейската комисия поиска Виена да намери купувач на балканската мрежа на Hypo до средата на 2015 г. в замяна на одобряването на държавна помощ за кредитора. Deutsche Bank преговаря от името на държавата за осъществяването на сделката.

Във вторник финансовият министър Михаел Шпинделегер обяви пред парламента, че сделката може да бъде подписана до седмици.

През март стана ясно, че Hypo - шестата по големина на баланса банка в Австрия - ще спре да работи. Страната можеше да предостави на Hypo 5,4 млрд. евро капитал за периода 2013-2017 г., включително между 400 и 900 млн. евро през 2014 г. Всички спасителни усилия за банковата група, която временно бе собственост и на германската BayernLB, не дадоха резултат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews