Der Standard: Полицията в Австрия иска арест за Пеевски заради заплахи към Василев

OFFNews 23 юни 2014 в 11:50 22514 36

Делян Пеевски

Австрийската федерална криминална полиция ще арестува влиятелния български олигарх и парламентарист Делян Пеевски, съобщава Der Standard.

Изданието пише, че причината са SMS-заплахи, които Пеевски е отправил към банкера Цветан Василев, който в момента се намира във Виена.

Според информация на вестника последното съобщение е изпратено в събота и гласи: „Давам ти последен шанс. Знам къде се намираш. Не ме карай да правя глупави неща. Ще те намеря“.

Василев е получил заплахата по мобилния си телефон и твърди, че тя идва от бившия му партньор Делян Пеевски.

Според банкера това не е първата заплаха. На 22 май Василев, който е сред най-големите и най-скандални бизнесмени в България, получил телефонно обаждане, докато се намирал в хотел в Австрия. Василев твърди, че по телефона са го уведомили, че Пеевски търси наемен убиец и е предложил 5 000 000 долара награда за главата на Василев.

От австрийската федерална криминална полиция не дават информация

Василев помолил австрийските власти да се заемат със случая. След втората заплаха те вероятно са се активизирали.

Изданието твърди, че миналия петък австрийският oтдел за борба с организираната престъпност е влязъл в контакт с българската прокуратура и е поискала задържането на Делян Пеевски. Der Standard обаче няма официално потвърждение от австрийските власти. Говорителят на полицията Марио Хейл е посочил, че не може да дава информация за издирвания, които не са публични.

Виена се явява въвлечена в битката на двамата най-крупни бизнесмени в България. Der Standard пише, че Пеевски и Василев имат по-сериозни конфликти от спора за милионните кредити на Пеевски и това са проектът „Южен поток“, независимостта на съдебната система и участието на българските правителства в сделките на двамата предприемачи.

Партньори от десет години

В продължение на десет години Делян Пеевски и Цветан Василев бяха партньори. Техните строителни компании наддаваха участваха заедно по проекта „Южен поток“, а сега се твърди, че Делян Пеевски е поел контрол над акциите на Василев.

„Бях сляп и сега си плащам цената“, споделя на този етап банкерът.

Миналия петък банката на Василев КТБ бе поставена под наблюданието на БНБ. Медийната кампания във вестниците, които са собственост на майката на Пеевски - Ирена Кръстева, и действията на българската прокуратура са задействан план, пише изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!