Ресторантьори и хотелиери ще могат да осигуряват на минимума въпреки 9% ДДС

Георги А. Ангелов Последна промяна на 02 юни 2020 в 21:36 5178 2

Даниела Дариткова

Данък добавена стойност (ДДС) ще бъде намален на 9% за ресторантьорския бранш, но работодателите в хотели и ресторанти ще могат да продължат да осигуряват служителите си на минимална работна заплата, която в момента е 610 лв. Това става ясно от предложение за промяна в закона за ДДС между първо и второ четене, което е внесено от депутати от ГЕРБ начело с председателя на парламентарната група Даниела Дариткова.

Договорката на бранша с премиера Бойко Борисов беше осигуровки да се плащат минимум за 800 лв., което да компенсира частично намаление приход за бюджета от данъци. Това е антикризисна мярка, с която трябваше да се облекчи поразеният от кризата заради коронавируса бизнес.

Към промените на ГЕРБ е приложена таблица за промяна в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. според която повечето работещи в бранша, като помощен административен персонал, квалифицирани работници и др., ще се осигуряват върху минимум 800 лв., но за "професии, неизискващи специална квалификация" минималният осигурителен праг остава 610 лв. Така няма пречка браншът да осигурява готвачи, сервитьори, хигиенисти и т.н. върху минимума.

Самите ресторантьори бяха изчислили, че от намаляването на ДДС от 20 на 9% ще спестят 150 млн. лв., но от повишаването на осигуровките ще бъдат обложени допълнително с 85 млн. лв., като нетното облекчение за тях ще е около 70 млн. лв. Очевидно сега ще могат да “спестят” повече. 

Бойко Борисов призна, че свалянето на ДДС за ресторантите е грешка, но той е готов да поеме политическия риск. По данни на НАП ресторантьорството е един от най-сивите сектори, но Борисов смяташе, че с повишаването на осигурителния праг, той ще изсветлее. Становището на министъра на финансите Владислав Горанов за намаляването на ДДС е отрицателното и дори се е стигнало да скандали в Министерски съвет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13355

2

aviatora

03.06 2020 в 09:25

Гнусни комунистически гербери!!! Затвор за вас, вашата мамка!!!

-1284

1

ОСЦИЛОКОКЦИНУМ

02.06 2020 в 22:30

Баси гнусното същество.
Шибаняка нарочни ли избира такива урунгели в шайката?