Рекорден по производство септември отбеляза ВяЕЦ ''Свети Никола''

Вятърният парк генерира близо 45% повече зелена енергия през миналия месец спрямо септември 2022 г.

OFFNews 05 октомври 2023 в 12:13 1249 0

ВяЕЦ Свети Никола

Снимка ВяЕЦ Свети Никола

ВяЕЦ Свети Никола

Рекорден по производство септември отбеляза ВяЕЦ „Св. Никола“. През миналия месец вятърният парк на AES България осигури за българските потребители 29 777 МВтч. зелена електроенергия. Това е най-високото производство на вятърния парк за месец септември от влизането му в експлоатация през 2010 г.

Генерираната от ВяЕЦ „Св. Никола“ електроенергия през миналия месец е с близо 45% повече в сравнение със същия месец на 2022 г.

Общо произведената електроенергия за деветмесечието на 2023 г. от най-големия вятърен парк у нас е 263 569 МВтч. 52-те вятърни турбини на ВяЕЦ „Св. Никола“ осигуриха електроенергия, достатъчна да задоволи потреблението на близо 100 000 средни български домакинства за 9 месеца.

Вятърният парк „Свети Никола“ е важна стъпка към целта на България за по-зелено енергийно бъдеще и значително увеличава капацитета на страната в производството от ВЕИ. Паркът е с обща мощност 156 МВт. и е разположен край Каварна.

ВяЕЦ „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците. Тя е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици и е ключова за решението на Постоянния комитет на Бернската конвенция в края на 2022 г. да затвори случая „Калиакра“. С това решение от Страсбург признаха, че ветропарковете в региона са безопасни за биоразнообразието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки