Путин обвини Запада за намаляването на газовите доставки

Цените ще скочат до небето, предупреди руският президент

OFFNews 20 юли 2022 в 10:10 3277 2

Путин

Снимка Ройтерс

Владимир Путин

Потокът на руски газ към европейски клиенти е намалял по вина на самия Запад, а доставките може да продължат да се свиват.

Това обяви руският президент Владимир Путин при посещението си в Техеран, където се срещна с лидерите на Иран и Турция, съобщи БТА.

Изявлението на Путин засили още повече напрежението върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, отбелязва Асошиейтед прес.

Путин каза пред руски медии в Техеран, че количествата газ, транспортирани по газопровода "Северен поток-1" до Германия, ще продължат да спадат - от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно или около една пета от капацитета на съоръжението, ако бързо не бъде сменена турбина.

Той допълни, че Русия би могла да пусне в експлоатация завършеният неотдавна "Северен поток-2", но само с половината от планирания му капацитет, тъй като останалите количества газ се използват за вътрешни нужди.

Стопанинът на Кремъл предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените.

"Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият. Цените ще скочат до небето", заяви Путин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

2

EA Trash

20.07 2022 в 10:35

Шистаците само това и чакат, да дойдат да ни спасяват от енергийна криза...
Последните 20 години САЩ води политика да няма алтернатива на руския газ в Европа. ИДИЛ се появи за да спре започващия строеж на газопровод Иран-Ирак-Сирия.