Проф. Стив Ханке препоръча във "Файненшъл таймс" Украйна да следва българския модел

ОFFNews Последна промяна на 28 февруари 2014 в 09:06 8886 9

Проф. Стив Ханке
Проф. Стив Ханке

Професорът по икономика на свободния пазар Стив Ханке публикува в престижното икономическо издание "Файненшъл таймс" статия, в която препоръчва на Украйна българския модел за развитие на икономиката (въвеждането на валутен борд), за да избегне хаоса.

Публикацията носи заглавие "Българският валутен борд срещу украинския хаос".

Когато гледаме как Украйна отново се разпада, виждаме какво можеше да бъде (и какво може да стане), ако украинците бяха прегърнали една дисциплинираща система, както направи България през 1997 г., е заключението на професора от Университета "Джон Хопкинс", когото президентът Петър Стоянов назначи за свой съветник пр 1997 г. 

Ето какво пише Ханке:

"Когато комунизмът най-накрая неизбежно се срина, икономиката на България изглеждаше безнадеждно - бе по-изостанала от почти всички останали в комунистическия блок, вкл. от украинската. Действително страната не успяваше да плаща дълга си през 1990 г. През 1991 г. избухна хиперинфлацията, която стигаше до 123% месечно. А през февруари 1997 г. България отново преживя агонията на хиперинфлацията с нива до 242% на месец.

Гледайки в пропастта президентът Петър Стоянов реши да не скочи в нея, а ме назначи за свой съветник през януари 1997 г. Веднага "предписах" валутен борд - система, която да сложи край на болестното състояние на страната. Същото бях изложил в книга, на която станах съавтор през 1991 г.

България въведе валутен борд през юли 1997 година. Левът бе 100% подсигурен от германската марка и се търгуваше свободно на фиксирана ставка от 1000 лева за 1 марка. Инфлацията и лихвените проценти паднаха като камъни. Икономиката се стабилизира, а българите се научиха, че макар стабилността да не е всичко, всичко останало може да е нищо без стабилност. Най-накрая имаше дисциплина.

България все още не е пазарна икономика. Това е съвсем ясно от доклада на икономическата свобода през 2013 година, публикуван от Института "Като". От 152 изследвани страни, България се нарежда на 49 място. Не е добре, но е далеч по-напред от 126-ото място на Украйна. Икономическата свобода, която върви ръка за ръка с пазарната икономика, е двигателят на икономическия просперитет.

Една добра отправна точка е валутният борд, който осигурява фискална и финансова дисциплина. Няма повече търчане до централната банка за спасяване на фиска. Валутният борд връзва ръцете на властите да бъркат в него. И забравете за глупавите и мрачни теоретични аргументи на икономистите, които не долюбват фиксираните валутни курсове. Един валутен борд се създава само заради дисциплината. 

Когато гледаме как Украйна отново се разпада, виждаме какво можеше да бъде (и какво може да стане), ако украинците бяха прегърнали една дисциплинираща система, както направи България през 1997 г. Таблицата по-долу казва всичко."

България срещу Украйна

БВП на глава от населението в $

7623/4011

Фискален баланс като % от БВП

-1,9/-8,7

Баланс по текущата сметка като % от БВП

1,5/-8,9

Държавен дълг като % от БВП

16/42,8

Нужда от брутни заеми като % от БВП

2,6/11

Коефициент на покритие на вноса (валутни резерви/внос)

6,7/1,9

Място в класацията на Световната банка за условия за правене на бизнес за 2014 г.

58/112

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2014 в 21:09

Ханку, Ханку.......

акъл море, глава шамандура. Х...й се набива , акъл се не налива.

28.02 2014 в 13:59

Ханку Брате, забравяш заслугите на Костов!

28.02 2014 в 10:51

Няма нужда да ги сънувам - всеки ден ги виждам за съжаление. Ама не емигрират към Венесуела бе? Що така? Най-много за западна европа да забегнат ...
За тия дето смятат като теб, че ние сме някакви параноици и във всичко виждаме комунисти какво ви ебе тогава за лустрацията? Ще ударим една лустрация то и без друго няма комуняги според вас, значи никой няма да е засегнат. Иначе виж си комунистическите учени (половината в Атака) какви бездарници са - единия смята, че родопите са само от злато, друг че няма нужда от магистрали щото траките били прокопали тунели под земята с лазер преди хиляди години ... ебем ти комунистическите професори ... начело с Илчев и оня темерут от УНСС ;)

28.02 2014 в 10:48

Абе прочетох го това... ама 240те лева минимална която получавам чисто + европейските цени на стоките, някак си го оборват? Да не би да е само при мен проблема? Повечето ми приятели в града са безработни или работят за минималната, малко по на Изток гранича с най-изостаналия регион в Европа - Северозападна България.

28.02 2014 в 10:10

Фактите са си факти - виждат се ясно от графиките.
Колкото и да сме зле - да не забравяме какво сме постигнали и да не го губим.

28.02 2014 в 09:32

Най-добре Украйна доброволно да даде на ЕС и евроатлантиците всичко каквото искат, защото така и така те ще им го вземат и без това. Никакъв Путин няма да ги спаси. Колкото спаси Югославия и България. Джуджето от Кремъл е агент на Запада. Дори не си мръдна пръста да спаси Янукович, този снажен едър мъж, о да...

28.02 2014 в 09:20

Колко си ентелегентен, Ханку Брат! Как ги виждаш нещата, направо! Сънуваш ли комунисти, които забиват червени флагове в тялото ти, докато приватизират апартамента ти в крайния квартал :)?

28.02 2014 в 09:18

Това "препоръчва на Украйна българския модел за развитие" си звучи направо като заплаха. Явно евромайданските мафиоти ще пуснат вълка в кошарата и след няколко години Украйна ще бъде разсипана икономически също както стана с България.

28.02 2014 в 09:14

Ей тоя трябва да ни стане финансов министър и ще се оправим. Ама ако бяхме изпълнили плана Ран-Ът пред 90-та година отдавна щяхме да сме истинска пазарна икономика и дори Чехия щеше да ни завижда, а защо не и Германия, но не ние решихме да продължим комунистическото дело и да дадем шанс на БСП и ДПС да униюожат всичко преди приватизацията и после да се чудим що от приватизация в хазната влезнали 3 милиарда вместо 30-40, и що всичко е фалирало. Затова сега лустрация на негодните комунисти които съсипаха България и цял живот работиха за разединението на българите! Дори и в момента ...