Прието: 300 лв помощ за 1 и 8 клас и данъчни облекчения за всички родители

OFFNews 26 ноември 2020 в 12:21 5469 0

Кирил Ананиев, министър на финансите.

През следващата година ученици в първи и осми клас ще получат еднократна помощ от 300 лв., реши парламентът като окончателното прие днес бюджета на държавата за 2021 г.

След като ГЕРБ се отказа от детските надбавки за всички деца, а коалиционният партньор "Обединени патриоти" възрази, парламентът одобри компромисен вариант в бюджета за 2021 г. - данъчни облекчения за всички родители.

За едно дете годишната си данъчна основа ще може да се намали до 4500 лв., за две - до 9000 лв. и за три - до 13500 лв. Това означава, че семейство ще получи до 450 лв. отстъпка от данъците за едно дете, до 900 лв. - за две и до 1350 лв. за три и повече деца. В момента данъчното облекчение за дете е 20 лв.

Освен това родителите с най-ниски доходи ще продължат да получават добавки. Семействата с доход до 410 лв. ще продължат да получават сегашните добавки - за едно дете 40 лв., за две - 90 лв., за три - 135 лв., за четири - до 145 лв. Помощта нараства с 20 лв. за всяко следващо дете. Семействата с доход под 510 лв. ще получават 80 на сто от добавките.

Бюджетът продължавал реформите

Следващото правителство ще може да изпълни бюджет 2021, независимо от политическата конфигурация, каза министърът на финансите Кирил Ананиев след окончателното приемане на бюджета. Той смята, че с бюджета за следващата година се продължава по пътя на реформите, започнати още в първите дни на управленския мандат.

"Средствата за здравеопазване за догодина също са рекордно високи. Тук са парите за медиците на първа линия, за медицинските дейности, за ваксината за COVID-19, за изграждането на здравната информационна система и на националната педиатрична болница. В бюджет 2021 г. са планирани средства както за кохезионната политика, така и за нови инструмент следващо поколение ЕС, създаден по предложение на ЕК", каза министърът.

Той отбеляза, че българското правителство работи върху националния план за възстановяване и устойчивост. "Планът залага интервенция в няколко области на политиката, като зелената ни икономика с фокус към енергийната ефективност, иновациите, дигитализацията, подобряването на свързаността на регионите в страната и др.", коментира още министър Ананиев.

Финансовият министър заяви, че ако не е имало пандемия и всички негативни последици, фискалната ни позиция е щяла да бъде значително по-ниска. "В същото време дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС. И по двата показателя продължаваме да сме между първите в ЕС", добави още Ананиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови