Правителството смята, че ще е успех, ако завършим годината със 7% спад на БВП

OFFNews 03 октомври 2020 в 12:48 3250 0

"Би било успех България да приключи годината със спад от около 7% на Брутния вътрешен продукт". Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов по Дарик радио.

Той допълни, че през второто тримесечие спадът на годишна база заради епидемията от коронавирус е 8.5%. "Все пак сме 5-6 пункта по-добре от редица страни от ЕС", обясни Борисов.

Според него, ако не е преодоляна кризата с COVID-19, остава риск за икономиката и през следващата година. 

Борисов обясни, че 10 млн. лв. се отпускат на туроператорите и туристическите агенции по една от оперативните програми. Отделно има и програма от 30 млн. лева, която е на Министерството на транспорта. Тези пари ще са за автобусните превозвачи и фирмите, които извършват случаен превоз. 

Той е категоричен, че няма да има субективен елемент при избора на компаниите, които ще могат да се възползват от помощта. "Амбицията на правителството е и процедурите за одобрение да минават по-бързо - за около три месеца, вместо за половин година", добави министърът на икономиката.

На въпрос "Краде ли се бизнес в България?" Борисов отговори, че трябва непрекъснато да се подобрява бизнес средата. Той допълни, че е изпратил писма на 200 компании на случаен принцип, в които ги пита дали и какви проблеми и оплаквания имат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови