Първото плащане за бронираните машини за армията ще е в края на годината

OFFNews 12 ноември 2023 в 19:43 1576 0

Тагарев

Снимка БГНЕС

Тодор Тагарев

Първото плащане (за бронираните машини "Страйкър" за армията) ще е края на тази година. Основните плащания са до 2027 г., а машините ще пристигат в периода 2025 г. - 2027 г. Машините няма да дойдат готови тук, а ще се асемблират в един от нашите военни заводи. Предстои да сключим договор с фирмата и той да мине отново за одобрение през парламента.

Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев пред бТВ.

По думите му в пленарната зала политиците не търсят истината. "Страйкър"-ите са поръчани за работа и от американската армия.

Тагарев изтъкна, че заложената през 2018 г. максимална стойност за покупката на тези машини е много под обективната.

"В странна ситуация сме в момента - премиерът казва, че не може да работи с председателя на ДАНС, а президентът отказва да го освободи", коментира военният министър на въпрос за оставката на шефа на ДАНС Пламен Тончев, искана от премиера Николай Денков.

Според него не е ясно как ще работят оттук нататък изпълнителната власт и ДАНС.

Работя много добре с Военното разузнаване, получавам доклади ежедневно и нямам съществени бележки, подчерта той.

Тодор Тагарев заяви още, че 6000 са свободните места в армията.

"Демографските тенденции в страната са такива и ние далеч не сме единственият сектор, който изпитва дефицити. Факторът, който обяснява липсата на интерес през 2022 и 2023 г. е дезинформационната кампания - "Не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна". В нея взеха участие и парламентарните политически сили, те също носят отговорност за недокомплекта в армията", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика