Парниковите газове застрашават Централна Европа с продължителни периоди на суша

OFFNews Последна промяна на 06 август 2020 в 22:52 2225 1

Снимка Владимир Йончев

Централна Европа трябва да очаква значително увеличаване на периодите на суша към края на века, ако емисиите парникови газове не бъдат намалени, предаде ДПА.

Това сочат резултатите от изследване на екип от германския Център за изследване на околната среда Хелмхолц. Германски и чешки изследователи проучили данни от 2018 г. и 2019 г., когато имаше доста тежки периоди на суша и ги анализирали в контекста на дългосрочните глобални климатични данни за последните 250 години.

Резултатите, публикувани в сп."Сайънтифик рипортс", показват, че след 1766 г. не е имало други две последователни години с така продължителни летни суши в Централна Европа. Повече от 50 на сто от региона бе тежко засегнат.

При климатичен сценарий с максимално увеличение на парниковите газове в атмосферата до 2100 г., учените прогнозират седемкратно увеличение на броя на такива последователни летни периоди на суша в Централна Европа във втората половина на 21 век. "Важно е да създадем цялостна рамка за моделиране на риска", каза Рохини Кумар, един от авторите на изследването

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5593

1

zuljin

06.08 2020 в 23:22

"след 1766 г. не е имало други две последователни години с така продължителни летни суши"

...и това е основание да говорим апокалиптичните си глупости???
Като гледам това лято хич не е суша... А к'во пра'им ако преди 1766 е имало и повече последователни?

Нито ще убием планетата, нито природата, нито климата ще променим, но шанса сами да се затрием поради върховна алчност и глупост е доста голям!!!