Парламентът остави сергиите по морето на първо четене

OFFNews 07 февруари 2014 в 14:40 3264 1

Южният плаж във Варна

Сергиите и търговските обекти в зона „А“ на черноморското крайбрежие остават, чадърите и шезлонгите по плажа се увеличават за сметка на площта за свободно плажуване, а наемите за плажовете намаляват. Това предвиждат поправки в Закона за устройство на черноморското крайбрежие, одобрени днес на първо четене от парламента.

Промените бяха внесени от Димчо Михалевски и още трима депутати от левицата. Според сега действащия закон, променен последно през 2013 г., в зона А на Черноморието (100-метровата ивица от брега) могат да се разполагат само сгради и съоръжения за спорт и културни дейности, не и за търговия. Тази промяна бе въведена с гратисен период от 1-година и ще влезе в сила през март.

Временните преместваеми обекти по плажовете, отдадени на концесия или под наем - като кафенета и павилиони, вече ще покриват до 2% от площта на плажа. Сегашният лимит за тях е 1% от площта на пясъчната ивица.

Досега на наетите и концесионирани плажове за свободно плажуване трябваше да се отделя поне половината от плажа. В новите поправки тази зона е намалена на 30-50%.

Друга промяна в проектозакона касае метода за изчисление на годишните концесионни такси и наеми. Идеята е те да са по-привлекателни за частните наематели, а мотивът на вносителите е, че сега интересът е слаб и 100 плажа от общо 300 пустеят без наематели.

От ГЕРБ обвинихa упрaвлявaщото мнозинство, че прокaрвa лобистки промени в ползa нa концесионерите.

Днес депутатите приеха и зaконопроект нa опозициятa, според който зaнaпред общините сами ще определят срокa на зaбрaните за рaботa с тежки строителни мaшини. Сегa той е фиксирaн в рaмките нa туристическия сезон – от май до октомври. Аргументът на вносителите – Снежина Маджарова и група депутати от ГЕРБ, е, че в някои населени места по Черноморието туристическият сезон се разминава с периода на забраната за строителство в ЗУЧК. Освен това морските градове имат райони, които не са туристически, но забраната важи и за тях, спъвайки строителството, изтъкват от ГЕРБ. Срокът на забраната ще се определя ежегодно с решение на общинския съвет на всяка община, гласи поправката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови