Пандемията ще влоши жизнения стандарт, време е за реформи

OFFNews 18 октомври 2020 в 18:17 3910 0

Жизненият стандарт ще се влоши като последица от пандемията от Covid-19. Това прогнозира управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева във виртуална пресконференция за българските медии.

Тя призова за реформи и изрази надежда, че до нова пълна блокада няма да се стига.

България се справя добре с предизвикателствата на пандемията, но има още какво да направи, заяви още Георгиева. Тя обърна внимание, че основната подкрепа за възстановяването от кризата трябва да дойде през фискалните мерки - т.е. чрез подпомагането на домакинствата и фирмите, а не толкова през банковата система.

"Неравенството в световен мащаб и между страните, и вътре в самите държави, се задълбочава заради пандемията", посочи тя. На въпрос дали това изисква преосмисляне на данъчната политика, чрез която се осигурява финансов ресурс за стимулиране на икономиката и за преодоляване на неравенството, Георгиева заяви:

"На много места по света днес се водят дискусии за пропорционално данъчно облагане и това е дискусия, която, аз съм убедена, ще има място и в България, защото има части на икономиката, които всъщност печелят от нея - дигиталната икономика със сигурност, високотехнологичните отрасли, индустрията на здравеопазването".

Георгиева определи като трудно изкачване очакваното възстановяване от рецесията в глобален мащаб.

"В България имаме много планини и ние знаем какво значи трудно изкачване. Това ни предстои", посочи тя.

Според Георгиева няма необходимост да се подпомагат всички компании, защото част от тях и преди пандемията са изпитвали структурни проблеми. Тя добави, че не трябва да се стига до пълно затваряне на икономиката, а да се залага на баланс между поддържането на здравната система и икономическия живот.

"Моята предшественичка Кристин Лагард казваше: "Като грее слънце, ремонтирайте покрива. Моят опит е малко по-различен. Моят опит е: като вали из ведро и е пробит покрива, нямаме друг избор, освен да го ремонтираме. Време за реформи", посочи Георгиева, цитирана от БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови