Пълним дупката във Фонда за гарантиране на влоговете с нови заеми за 1.2 милиарда лева

ОFFNews 09 юни 2016 в 11:29 6634 16

Данъкоплатците ще попълнят дупката, зейнала във Фонда за гарантиране на влоговете в банките след кризата с КТБ, с два нови заема. Те са на обща стойност 600 милиона евро и тегленето им беше одобрено днес от българския парламент.

"За" гласуваха управляващите, включително депутати от Реформаторския блок. Против бяха от БСП, АБВ и част от РБ.

Парите ще дойдат от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Световната банка. Всеки от заемите е в размер на 300 млн. евро. Кредитите са държавно гарантирани и затова Народното събрание трябваше да ратифицира споразуменията.

Парите от ЕБВР ще бъдат усвоени на три транша с минимален размер, за всеки от по 100 млн. евро.

Коментари

По време на дебатите от БСП се обявиха против новите кредити и поискаха отговор на въпроса какви лихви ще плащаме. Социалистът Румен Гечев заяви, че Министерството на финансите не е дало никакви разчети и попита защо се теглят нови заеми, щом имаме фискален резерв от 11 милиарда лева.

Финансовият министър Владислав Горанов отговори, че това не били заеми, а гаранционни споразумения, които се използват в случай на необходимост. Той определи рисковете за страната като "пренебрежимо малки". Той каза още, че не е съгласен да се търси пряка връзка между фискалния резерв и Фонда.

"Решението с минимален риск за държавата да укрепим възможността на Фонда за гарантиране на влоговете да работи е добро", посочи Горанов.

От правителството посочват, че целта на кредитите е да попълнят резервите във Фонда за гарантиране на влоговете. "Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост за изпълнение на задълженията си по гарантиране на влоговете и преструктуриране на кредитните институции", е записано в мотивите.

След гласуването лидерът на ДСБ Радан Кънев обясни защо е бил против.

"Гласувах против държавни гаранции за ‪‎заем‬ в полза на ‎Фонда‬ за гарантиране на влоговете:

1) Необяснени останаха целите на този заем, нуждата от гаранция от данъкоплатците и причините за тази извънредна мярка.

2) Не приемам моралния риск данъкоплатците да гарантират загубите от липсата на контрол върху банките и липсата на воля на Фонда да събира кредитите на ‪‎КТБ‬.

3) Както за бездействията на БНБ, така и за тези на Фонда, отговорност носи трайното мнозинство зад министър Горанов през цялата 2015г. - ГЕРБ+ДПС.

Затова и не се учудвам, че гаранцията мина с гласове от ГЕРБ, ДПС, БДЦ, ПФ. И някои колеги от РБ, разбира се, които съвсем забравиха да си задават въпроси...", написа той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12126

15

Ivan Atanasov

09.06 2016 в 23:58

Нещо не разбирам - лихвите по влоговете са почти нулеви, в същото време лихвите по кредитите са си нормално високи. Всичко това уж за да се попълни фонда за гарантиране на влговете. А сега и заем. Къде отиват всичките пари? И къде отидоха парите от КТБ?

13340

14

Blagodatka Dushanova

09.06 2016 в 20:47

Герберите са крадлива мафия.Мислете когато дойдат избори...

11751

13

Big Smile

09.06 2016 в 17:07

След като спешно пълнят фонда трябва да очакваме някой нов банков фалит. След като финансовия министър на Видeнов е подуправител на БНБ, а професорът по хиперинфлация Р. Гечев - в парламента, това не е учудващо...

63994

12

Red or Dead

09.06 2016 в 16:49

“““““....сее морал и справедливост.......“““““““““


“Арго/чесън“ dont like this;)


Ами така е “Арго“, всеки “сее“ това което...ИМА.....

Ти специално си специалист в съвсем други посявки.....ДА ЛИ..:)))

77927

9

El Commandante

09.06 2016 в 14:26

Чичолина, а дано ама надали...

63994

8

Red or Dead

09.06 2016 в 14:14

“““...Дали пък форумите вече няма да станат недостатъчни да обират напрежението от свинствата в държавата? Дали пък този народ няма най-после да излезе на улицата и да не се прибира нито денем, нито нощем, докато не се върнат откраднатите за сетен път от нас пари?..“““““


Искам и аз да го постна, като естествено в знак на съгласие с всичко написано и един вид компенсация за авторство си “плащам“ с ....(+10)...малко, но от сърце;)

С такива коментари няма да се “радваш“ на малък РЕЙТИНГ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!