От ''Автомагистрали'' са изтекли близо 50 млн лева в периода април - май

OFFNews 09 юли 2021 в 21:48 5866 0

В периода април-май от сметките на „Автомагистрали“ ЕАД са изтекли близо 50 млн. лв. към най-различни фирми. Част от тях са по ин-хаус, а разплащането става, когато АПИ одобри сертификатите за извършена работа, съобщи председателят на съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД Десислава Христова пред TV1.

Ние нямаме одобрени сертификати на много от тях и въпреки това сме платили. Това са около 18 млн. лв. от близо 50-те млн. лв. Пари от дружеството, които би следвало да се използват за заплати, за консумативи, както и за нуждите му. Вместо това сметката на дружеството е почти източена, за да може да се разплащат ударно аванси към трети лица, за които няма основание. Основанието идва, когато имаме одобрен сертификат за извършена работа, допълни Христова.

По думите й в дружеството цари пълен хаос и липса на стройни правила кой за какво отговаря и пред кого се отчита.

„Има леко безхаберие, но не защото хората са неможещи“, коментира още тя.

Старият борд е отхвърлил неколкократно предложение за вътрешни правила и е предпочел да се плати на външно лице, което да ги изготви. Около 30 хил. лв. са платени за изготвянето им, а това представлява заплатите за десет месеца на един ръководител на отдел. Раздадени са много пари на физически или на юридически лица за неясно какви услуги, които биха могли да бъдат извършвани вътре в дружеството, с неговия капацитет.

„Хората трябва да разберат, че става дума за милиарди лева, изхарчени по безобразен начин“. Христова съобщи още, че е взето решение от първи юли заплатите на служителите да се увеличат с десет процента.

Във връзка със застраховките при авансови плащания, председателят на СД на „Автомагистрали“ поясни, че при възникване на проблем стои въпросът с евентуално изпадане на застрахователните дружества в несъстоятелност и неспособност да изплатят предвиденото.

„Изпълнителите едва ли биха се съгласили на банкова гаранция за огромни суми, защото няма банка, която да им ги отпусне без сериозно обезпечение, без реален ресурс или запориране на банкова сметка, по която има сериозно покритие. Много по-лесно е да се сдобиеш със застраховка и явно се е бързало, като е предпочетен този модел, който е по-рисков най-вече за нас“, допълни тя.

По нейните думи изпълнителят може да се откаже и ще се тръгне по дълги процедури, при които не се знае дали застрахователят ще бъде платежоспособен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови