Любомир Каримански ще бъде номинацията на ИТН за шеф на БНБ

OFFNews 15 февруари 2022 в 11:10 3296 1

Снимка parliament.bg

Любомир Каримански ще бъде номинацията на ИТН за шеф на БНБ, съобщи той в ефира на Нова телевизия.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от "Има такъв народ" допълни, че едва вчера е разбрал от премиера Кирил Петков, че всяка от коалиционните партии ще издигне свой кандидат. По думите му обаче това няма да се превърне в причина за сблъсък сред управляващите и допълни, че е сигурен, че "дискусията ще е интелигентна и професионална".

Гуверньорът на БНБ ще бъде избран по приети от комисията по бюджет  и финанси правила. Процедурата стартира в началото на месеца, след като мандатът на досегашния изтече.

Между първи и второ четене в проектобюджета ще бъдат гласувани предложения за допълнителни 20 млн. лв. за БАН, 12 млн. лв. за музейните работници, за по-малък патентен данък за таксиметровите шофьори, както и за повече пари за българските училища в чужбина. Парите за учените ще бъдат отпуснати за реални проекти, които ще бъдат обсъдени с БАН преди гласуването на предложенията. Разговори ще се водят и за исканото увеличение на заплатите на полицаите и пожарникарите. Така с допълнителни средства правителството ще опита да предотврати протестите, за които се заканиха от различните браншове.

Каримански допълни, че ще поиска и намаляване на бюджета на БНТ с 2 млн. лв. По думите му в обществената телевизия една серия от сериал струва 100 000 лв., а в частна телевизия - 50-60 хил. лв.

"Обществената телевизия трябва да е достатъчно по-премерена в действията си и в начина, по който разходва парите на данъкоплатеца", заяви той.

По думите му ще бъде направен повторен опит за намаляването на партийната субсидия от 8 на 1 лев.

"Това е дадено от нас обещание. По време на коалиционните преговори никой не е поставял условие този въпрос да не бъде повдиган. Имаме още време за разговори. Смятаме, че е полезно субсидията да бъде намалена, защото така ще останат повече пари в държавата", каза Каримански.

Той отговори задочно на Николай Василев, предложен за премиер в проектокабинета на ИТН през лятото, който определи бюджета като разхитителен, проинфлационен и дори го свързва със ситуацията преди гръцката икономическа криза. Според Каримански "в България няма изобщо такива данни, ние сме много далеч от такава ситуация, но естествено трябва да бъдем предпазливи". Той обясни, че кризата в Гърция е породена от съотношението между БВП и външният дълг, което в България е значително по-малко.

"Не искам повече името на Николай Василев да се свързва с "Има такъв народ", заяви още той. Така ИТН окончателно се отрече от предложения само преди няколко месеца техен премиер.

Председателят на бюджетната комисия отговори и на критиците на бюджета от опозиционните партии, които разкритикуваха законопроекта на МС, защото предвиждал големи разходи, а в същото време до вчера са входирали 12 предложение за още пари по социалните програми и респективно - още разходи.

Каримански бе категоричен, че планираната актуализация на бюджета през лятото не означава непременно големи харчове, и допълни, че ако има капиталови разходи, които не се осъществяват, то дефицитът ще намалее. Той заяви, че единствената му критика към предложения бюджет е липсата на заложени достатъчно секторни реформи.

"Това, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече, е думата "реформа". Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България, така че според приноса да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава", коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!