Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

ОПЕК увеличава добива на петрол, за да свали цените

OFFNews 19 юли 2021 в 08:33 2410 0

Страните производителки на петрол се споразумяха да увеличат добива си с цел намаляване на цените и облекчаване на натиска, оказван върху световната икономика, предава Би Би Си.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и партньорите й, като Русия, ще увеличат доставките от август, след като цените се изкачиха до най-високите си нива от две години и половина насам. Цената на суровия петрол Брент се покачи с 43% тази година до близо $74 за барел.

Миналата година ОПЕК и партньорите й намалиха производството до 10 милиона барела на ден, защото в пандемията имаше спад в търсенето и срив на цените. Тази година обаче рестартът на икономиките доведе до нарастваща инфлация в някои страни и това застрашава темповете на глобалното възстановяване.

Страните се договориха от август до декември да увеличат производството на петрол с два милиона барела на ден, за да помогнат за стабилизирането на пазарите. По-високи квоти са били договорени за няколко страни членки от май 2022 г. Сред тях са ОАЕ, Саудитска Арабия, Русия, Кувейт и Ирак.

Най-голям добив за собствено производство се очаква от Обедините арабски емирства и Саудитска Арабия, а в по-малка степен от Ирак, Кувейт и Русия.

Световният петролен пазар постепенно се възстановява.

В петък лондонският сорт Брент се търгуваше за около 73 долара за барел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!