БАН ще прави анализ за строеж на АЕЦ "Белене" без държавно участие

OFFNews 14 декември 2016 в 13:15 6352 0

Българската академия на науките ще направи технико-икономически и правен анализ за строежа на АЕЦ "Белене" без държавно участие и без държавни гаранции. 

Това обяви след заседанието на Министерския съвет енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. 

Анализът ще бъде изготвен до три месеца. 

След като миналата седмица НЕК плати дължимото на "Атомстройескпорт" по решението на Арбитражния съд, компанията вече е собственик на оборудването, налице е и площадка с необходимата инфраструктура, налице са и всички лицензи за реализацията на този проект. Смятаме, че трябва да бъдат предприети действия с цел рационалното им използване оттук нататък, подчерта Петкова. 

Тя допълни, че в анализа ще бъде разгледана възможността да се построи "Белене" изцяло на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия. 

По настояване на МС ще бъде разгледан вариантът активите и пасивите на НЕК във връзка с проекта за АЕЦ "Белене" да бъдат обособени в отделна компания, която да бъде приватизирана впоследствие. 

Така ще бъде защитен в максимална степен публичният финансов интерес, след като НЕК получи пари от бюджета, за да може да плати на Русия за оборудването, каза още енергийният министър в оставка. 

Тя посочи, че Индустриалната търговска банка на Китай е потвърдила интереса си за участие в реализирането на проекта за АЕЦ "Белене" без държавно участие. 

Това е една от най-големите банки не само в Китай, но и в света, така че заявеният интерес за финансово участие е добър сигнал, каза Петкова. 

По думите ѝ предстои да се разбере дали Индустриалната китайска банка е готова да плати напълно за строежа на "Белене", след като е готов анализът. 

Тя отказа да съобщи кои са другите инвеститори, проявили интерес към строежа на "Белене", защото те не са давали разрешение за това. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!