Отварят офертите за Общинска банка утре, СОАПИ с нов офис

OFFNews Последна промяна на 04 декември 2017 в 13:35 2332 0

Срокът за подаване на офертите на кандидатите да купят дела на Столичната община в Общинска банка изтича днес. Две чуждестранни и една българска компания са отправили запитвания, само един от чуждите кандидати е купил и т. нар. информационен меморандум. 

Това съобщи Владимир Данаилов, шеф на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, при откриването на нов офис на СОАПИ на ул. "Гурко". На събитието присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, съветници, членове на надзора на  Агенцията, както и бившите й директори, стартирали проекта за представителния офис. 

СОАПИ провежда конкурс за продажбата на 3 880 388 броя безналични акции, собственост на Столична община, представляващи 67,646 % от капитала на „Общинска банка“ АД. В конкурса могат да участват стратегически и финансови инвеститори, чийто краен собственик не може да е регистриран в офшорна зона, както и да има просрочени публични вземания към държава и община. Стратегическите инвеститори трябва да бъдат български банки или такива от Европейското икономическо пространство с унифициран по скалата на S&P рейтинг мининум ВВ-.

Минимален капитал от 20 млн.евро е необходим за финансовите инвеститори, които трябва да докажат и опит в управлението на фондове, финансови активи и акционерни участия. 

Столичният общински съвет прие в края на юли доклад за приватизацията на акционерното участие на Столичната община в капитала на "Общинска банка" АД. Предложението бе на съветника Трайчо Трайков и бе одобрено от ресорните комисии към СОС. 

"Общинска банка" държи 31,3% от пазарния дял в сектор "Местно самоуправление", а за последните 2 години капиталът й е нараснал с почти 8 млн. лева, като е стигнал 54 млн. лева, стана ясно от доклада на Трайков. Той подчерта, че Столична община не получава дивиденти от печалбата на банката, а резултатите ѝ показват, че моментът за продажбата ѝ сега е много подходящ.

Акционери в „Общинска банка“ са Столична община с 67,65%, общински фирми и търговски дружества (30,8%) и 16 други общини (1,55%).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !