Нов закон забрани рекламата на ГМО и вредни храни

Георги А. Ангелов 27 май 2020 в 14:16 6157 1

Снимка goodfreephotos.com

Забрана за реклама на генетично модифицирани храни и забрана за влагане на ГМО съставки в детски храни са въведени в новия Закон за храните, който бе приет от парламента. На етикетите на храни, съдържащи ГМО, трябва да има етикети, съобщаващи това. Забранява се още рекламирането на храни и напитки със съставки и вещества с хранителен или физиологичен ефект, като мазнини, трансмастни киселини, сол и захар, които не отговарят на изискванията за здравословно хранене.

Разрешава се доставка и продажба на малки количества фермерски продукти, което трябва да се прави само в областта, в която се произвеждат и съседните области от вписан в регистъра оператор.

В закона е предвидено създаването на публичен национален регистър на всички обекти за производство, преработка и дистрибуция на храни, който Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще поддържа на интернет страницата си. Регистър ще има и за бутилираните минерални и изворни води.

За да получи регистрация обект за производство на храни, във фирмата трябва да работи поне един служител с подходящо образование, а за производството на хранителни добавки е необходима диплома по фармация или медицина.

Въвежда се ред за регистрация за пускане на пазара на хранителни добавки.

Информацията за храните на етикета им ще бъде задължително на български език и няма да се допуска допълнително облепване на етикетиран продукт с информация, различна от първоначалната.

За първи път се регламентират изискванията за търговия с храни от разстояние.

Въвежда се регистрация на превозните средства за транспортиране на храни от животински произход, както и на такива от неживотински произход, като брашно, хляб, хлебни и сладкарски изделия.

Предвидено е и създаването на Национален съвет по храните като постоянен консултативен орган, координиращ държавната политика в сектор „Храни”.

Повишава се размерът на санкциите, налагани за нарушения на закона. До 6 000 лв. ще е тя за собствениците на магазини, ако не пуснат контролен орган на територията на обекта за проверка. При неспазване на хигиенните изисквания в обекти на производители, преработватели и търговци на храни наказанието ще е до 4 000 лв.

Търговците на храни “от разстояние” ще имат 3 месеца, за да приведат дейността си според изискванията на закона.

Отговорността за безопасността и качеството според етикетирането на всяка храна ще е на оператора. Компетентният орган за контрол е Българската агенция по безопасност на храните.

Според земеделския министър Десислава Танева цялото законодателство трябва да доведе до изсветляване на бизнеса.

Законът бе “четен” от трибуната в рамките на целия работен ден без никакви дебати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови