Нов рекорд по потребление, държавата удържа режим на тока засега

Може да ограничим износа на ток

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2017 в 19:15 15175 5

Снимка БГНЕС

Потреблението на тока достигна рекорд за последните 20 години. Вчера е било отчетено потребление от 7679 мегавата, обяви енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. 

Днес обаче потреблението е дори по-високо - 7734 мегавата, сочат данните за потребление в реално време (към 19.11 часа). 

Засега държавата успява да удържи режим на тока, като са предприети редица действия, в това число и възможността да спрем износа на ток. 

Енергийният министър в оставка увери, че електроенергийната система на страната е стабилна и мощностите работят на 100%. 

Заради рекордното потребление на ток се наложили да поискаме внос на ток Румъния, но северната ни съседка е отказала, защото и тя среща трудности заради ниските температури. 

В две от предприятията, които имат договори за поддържане на студен резерв – ТЕЦ Русе и ТЕЦ Бобов дол, за кратко е имало проблем заради замръзнали въглища. Вчера след 17 часа ТЕЦ Бобов дол влезе в паралел, а работата на ТЕЦ Русе се нормализира в момента, уточни Петкова.

Поисканата и отказана от румънска страна помощ за внос на електроенергия у нас не е основание за изграждане на нова мощност. Това е нормална практика между държавите при екстремни ситуации и тя е регламентирана в правилата на асоциацията на енергийните оператори в Европа ENTSO E. Днес България също отказа подобна помощ за Турция заради усложнената обстановка у нас, коментира тя.

По думите ѝ вчера са водени разговори с ЕК част от количествата електроенергия, които ТЕЦ "Марица изток" 2 и АЕЦ "Козлодуй" трябва да осигуряват за търговия на борсата, да бъдат пренасочени към обществения доставчик, а след нормализиране на ситуацията количествата да бъдат компенсирани. В момента се очаква отговор от Брюксел.

За да се гарантира максимално сигурността на електроенергийната система, състоянието на мощностите се следи ежечасно. Гърция спря износа на електроенергия към нашата страна, такива сигнали се получават и от други съседни държави. Ако се наложи, ЕСО ще предложи ограничаване на експорта и от България, за да се гарантира максимално вътрешното потребление, коментира изпълнителният директор на оператора Иван Йотов.

С потребление от 16 млн. куб. метра природен газ вчерашният ден също отбеляза рекорд. Доставките са ритмични и няма място за притеснение. Подземното хранилище в Чирен в момента разполага с повече от 340 млн. куб. м. активен газ. Добивът на въглища също се движи в нормални параметри и без сътресения, уточни Петкова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25481

5

Izalina

11.01 2017 в 00:54

Айшевиибабинитеманджи.
Аз съм еко. Твърдо гориво не ползвам, щото ми дреме да не ми дишате серните боклуци и прочее пушиляци. Бачкам яко, плащам си сметките и данъците и като избрах да се топля с ТОК, разчитам на него 24/7.

Веднъж само в последните 15 години стоях 36 часа без ток с бебе и не ща да чувам оправдания.

"Режим на тока" е забранена фраза в 21ви век смятам аз!

59993

4

Red or Dead

10.01 2017 в 23:50

Aко някой не знае, коментар №2 е на лицето 'чесън'...другия вместо ”Ал Бънди” е Ал Кин :-) :-) :-)

9342

3

torbalancho

10.01 2017 в 23:44

снежинка стотинка както казваме енергетиците..