Нов продукт на ФнФ улеснява кредитирането на фирми без достатъчно обезпечения

OFFNews Последна промяна на 03 юли 2020 в 12:45 1953 0

Нов антикризисен продукт за малки и средни предприятия, пострадали от пандемията от COVID-19, пуска Фондът на фондовете. Той се казва "Портфейла гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19" и чрез него ФнФ ще поеме част от кредитния риск на банките при отпускане на нови заеми на малки и средни предприятия без достатъчно обезпечения. Целта е да бъде улеснен достъпът на бизнеса до кредити за продължаване на дейността, включително за задоволяване на потребностите от ликвидност и/или за преодоляване на финансови затруднения, които се дължат на пандемията или се утежняват от нея.

Държавното търговско дружество предлага гаранция до 80% от размера на всеки кредит, срещу което съответната банка ще трябва да предложи финансиране при преференциални лихви и занижени изисквания към обезпеченията. Предвижда се комбиниране на гаранционен инструмент и лихвена субсидия за предприятията с ликвидни затруднения, ако задържат персонала си.

Параметрите на гаранционния продукт са структурирани след внимателно проследяване и детайлен анализ на динамиката на пазара, така че той да отговаря най-пълно на актуалните потребности на бизнеса, без да излага на непремерен риск
финансовите институции - уверяват от ФнФ.

Днес, 3 юли, ФнФ започна процедура по избор на банки партньори за неговото прилагане, която ще продължи до 17 юли.

Инструментът е финансиран с пари по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) 2014 – 2020 г. Общият му бюджет е близо 158 млн. лв. Те са пренасочени. Първоначално са били предвидени за гаранции на инвестиционни кредити.

За да осигури необходимия финансов ресурс, ФнФ е прекратил текущата процедура за избор на финансови посредници за иновации и енергийна ефективност. Определените за това близо 131 млн. лв. ще бъдат използвани за новия гаранционен продукт. Към тях ще бъдат прибавени още близо 27 млн. лв. от финансовия инструмент „Финансиране за малкия бизнес“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X