Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нов метан танк заработи на пречиствателната станция за отпадъчни води в Кубратово

Съоръжението струва 6 млн. лева и позволява пълна енергийна независимост

Венци Мицов 29 октомври 2021 в 16:03 3418 0

Чисто ново съоръжение за производство и съхранение на метан от отпадните води на София представиха днес изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев и Франсоа Деберг, регионален директор на „Веолия“.

Новото съоръжение е пето поред. Пречиствателната станция в Кубратово, през която преминава водата на София, разполага с четири подобни гигантски контейнера, но те са стари. Построени са още през 1984 година.

Новият метан танк и старите, построени през 1984 г.

От дружеството заявиха, че с помощта на новото съоръжение ще имат възможност един по един да обновят и старите си метан танкове.

Технологията за производство на енергия от отпадните води е свързана с различни процеси. Най-напред отпадните води се филтрират. След това утайката се подава в самите метан танкове. Вътре се подържа постоянна температура около 37 градуса, което е важно за процеса на отделяне на газ метан. Това се случва в анаеробна среда.

След завършване на процеса утайката се изважда и се превръща в компост.

Компост

Метанът постъпва с помощта на газопроводи в голямо устройство, наречено газ холдер. Там се акумулира биогаз и след това той се подава към когенераторите, където започва процес по изгаряне.

Когенераторите на пречиствателната станция

Там се произвежда електрическа енергия - 24 000 мегаватчаса, което е около 10% повече, отколкото станцията потребява като електроенергия.

"Новото съоръжение ни помага да бъдем енергийно независими. Нашата мечта е цялата компания "Софийска вода" да стане енергийно неутрална и това са стъпките, по които вървим. Планираме да изградим и още един когенератор, с което да бъдем изцяло зелена компания", заяви изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев. И допълни, че новата придобивка на пречиствателната станция е на стойност 6 милиона лева и е изградена изцяло от български екипи.

"Тази станция за пречистване на вода е втората по производство на зелена енергия сред всички компании, в които "Веолия" оперира в света", каза Франсоа Деберг, регионален директор на „Веолия“.

"Използването на отпадъчните газове за производство на енергия е много важно, особено във време, в което всички говорим за възобновяема енергия. Това е изключително добър прием и се надявам и на други места да има подобни инвестиции", заяви заместник-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов, който заедно с колегата си Ангел Джоргов, заместник-кмет по направление “Обществено строителство", бе сред гостите на откриването на новото съоръжение.

Заместник-кметовете Дончо Барбалов, Ангел Джоргов, изпълнителният директор на „Софийска вода“ Васил Тренев и Франсоа Деберг, регионален директор на „Веолия“

Целия процес е напълно дигитализиран и се наблюдава от оператори в командна зала.

В края на представянето от "Софийска вода" апелираха да не се използват мокри кърпички, които не се разграждат и на практика причиняват задръствания в системите на пречиствателните станции. И се похвалиха, че след целия процес, при който станцията преработва над 350 000 м3 отпадъчни води за денонощие и над 130 млн. м3 на година, водата е толкова чиста, че в нея плуват дори риби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews