Нинова обеща до дни да има нови компенсации за бизнеса заради скъпия ток

OFFNews 20 декември 2021 в 16:19 1667 0

До дни ще обявим компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза. Това заяви на брифинг след среща с работодатели вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Имахме среща с работодателските организации, които осигуряват над 82% от наетите работни места в България, 86% от брутната добавена стойност и над 50% от износа на България – това е гръбнакът на българската икономика. В работодателските организации има и едър бизнес, но има и малки, микро и средни предприятия. Т.е. това е най-съществената част от икономиката. Даваме си сметка, че за да има възможност и средства за правене на всички останали политики, е необходима работеща икономика, която да осигурява средствата за тези политики. Затова те са изключително важни за нас и партньор не само на Министерството на икономиката и индустрията, но и на правителството, каза тя.

Нинова посочи, че са били обсъдени много актуални въпроси и че основното, което е важно за бизнеса е предсказуемост.

В резултат на кризите, здравна и енергийна, има една непредвидимост в бъдещи събития, която кара българските фирми да се чувстват несигурни и нестабилни. Ето защо се ангажирахме да им осигурим предвидимост и набелязахме конкретни мерки, посочи вицепремиерът.

Според Нинова необходимите краткосрочни действия са 3:

"Първо, трябва да намерим компенсаторен механизъм за бизнеса в резултат на наложения мораториум на решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Аз лично съм привърженик на мораториума, защото смятам, че така помагаме на домакинствата и семейства и ги предпазваме от удара на цените от 1 януари. Но такъв мораториум трябва да върви заедно с компенсаторни мерки – за българската икономика и фирми, за електроразпределителните дружества, за ЕСО, за ВиК сектора, за дружествата, които, в резултат на този мораториум, ще натрупат загуби", каза тя.

Нинова посочи още, че през последните дни се водят интензивни разговори – в Министерството на икономиката и индустрията, в Министерството на енергетиката, с финансовия министър и министър-председателя, така че до дни ще бъдат обявени компенсаторни механизми. Според нея натрупаните свръхпечалби в производителите и търговци, трябва да се разпределят справедливо.

"Второто са мерките за подпомагане на българските фирми, които са засегнати от ковид кризата с ограничения в работата. Те трябва да продължат и след 1 януари. Мерките „60/40”, „80/20” и други ще внесем предложение тези мерки да важат и след 1 януари", добави тя.

Според Нинова третото, което трябва да се направи е заедно с работодателите да се работи по предложения за изготвяне на бюджета за 2022 г.

"Има много въпроси, които касаят българската икономика и които трябва да залегнат в конкретни числа и политики в бюджета за следващата година", каза тя.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови