НАП прати 5 проверки на журналист след серия неудобни публикации

Владимир Йончев 28 май 2015 в 20:14 13777 9

НАП изпрати 5 проверки срещу разследващия журналист Мирослав Иванов, който стана известен със серия финансови разследвания, свързани най-вече с фалита на КТБ.

Проверките са за получени и дадени „заемни парични средства“ за срок от 5 години.

Едно производство към мен като физическо лице, едно към едноличната ми фирма, две към дружества, в които съм имал съучастие, едно към физическото лице, което е собственик на компании, бивша моя съдружничка, разказа журналистът пред OFFNews.

За мен вече ясно, че това не е просто проверка. Това е поредният акт на тормоз и на държавна репресия, дължащ се единствено на публикациите ми и на позицията ми. Защото каква би била логиката да получа 5 искания от НАП със съвпадащ срок за отговор, освен да бъда „сгърчен“ по административен път, написа Иванов в блога си miroivanov.com, на който публикува повечето от емлематичните си финансови разследвания.

На сайта си Иванов тълкува проверката като наказание за публикуван преди седмица материал.

НАП не са първата институция, която проявява интерес към Иванов след като той напусна "Капитал" и започна да публикува разследванията в сайта си.

През декември 2014 г. бях викан на разпит в Софийска следствена служба, една седмица, след като публикувах текст за схемата, по която е финансирано придобиването на Булгартабак. Поводът естествено "не беше" публикацията, а твърдение на защитен свидетел на прокуратурата спрямо мен, разказа журналистът.

Аз от проверки не се страхувам, уважаеми. Но скоро ще ви остане само възможността да ми изпратите ХЕИ да се увери дали нямам глисти,

коментира проверката Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!