Наказват две фирми заради снежната блокада през уикенда

Нели Чолашка 29 октомври 2014 в 10:21 1343 0

Екатерина Захариева

Бюджетът на Агенция пътна инфрастуктура (АПИ) за тази година е намален с над 45 млн. лв. и няма достатъчно средства за зимно поддържане на пътищата. 

Това обяви пред депутатите вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева на изслушване, което беше поискано от Лиляна Павлова от ГЕРБ заради непочистените пътища и проблемите, които имаха шофьорите миналия уикенд заради падналия сняг.

Според Захариева не е вярно, че държавата е била неподготвена, защото цяла седмица предупреждавали шофьорите и областните управи, че се очаква сняг.

Всички общини гарантирали готовност на снегопочистващите фирми. Проблем обаче имало с фирмите в Перник и София.

В Перник от двете снегопочистващи фирми излязла само едната и се наложило да помагат за почистването на града фирми от Кюстендил.

В София също от две фирми, които са необходими за почистването на Владая, излязла само една и това блокирало движението на входа на града. На помощ се притекли фирми, които обслужват вътрешната част на столицата.

На пернишката фирма най-вероятно ще бъде прекратен договорът, а на софийската ще бъде удържан процент от дължимите за почистването пари.

Проблемът с придвижването по магистрала "Хемус" не бил по вина на АПИ, а заради камиони, които не били подготвени за зимата и блокирали пътя на снегопочистващите машини.

Захариева апелира към депутатите да одобрят актуализацията на бюджета, която предвижда 15 млн. лв. допълнително за АПИ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови