Най-малък брой регистрирани безработни през януари за последните 15 години

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2018 в 16:01 4947 0

237 322 е броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда през първия месец на 2018 г. От Агенцията по заетостта посочват, че това е най-ниският брой регистрирани безработни през януари за последните 15 години.

Равнището на регистрираната безработица през първия месец на годината е 7,2%. В сравнение с предходния месец се отчита минимално нарастване от 0,1%, докато годишният паралел показва, че безработицата е намаляла с 1%. По данни на Агенцията по заетостта през първия месец на годината безработицата традиционно нараства поради характерната за сезона по-слаба икономическа активност.

Новорегистрираните безработни през януари са 30 446. От тях 900 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. В началото на годината медиаторите и техните партньори са активирали 7 048 лица.

Месечните данни сочат, че на работа през януари са постъпили 17 270 лица. Значителен е делът на устроените в реалната икономика – над 85% от общо постъпилите на работа.

Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са насочени също към заети, учащи и пенсионери. 434 лица от тези групи са регистрирани като търсещи работа през месеца.

Работодателите са заявили 13 879 работни места на първичния пазар на труда, като над 2/3 от тях са от частния сектор – 71,4%. Най-голяма потребност от работна сила се наблюдава в преработваща промишленост (30.4%), държавно управление (13,6%), търговия (13,5%), административни и спомагателни дейности (7.3%), хотелиерство и ресторантьорство (5,2%).

Най-търсените професии по заявени работни места в бюрата по труда в страната са: персоналът, грижещ се за деца, както и полагащ здравни грижи за хората; машинните оператори; продавачите в магазини; квалифицираните работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродните на тях; работниците в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; персоналът, зает в сферата на персоналните услуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови