Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МВФ: Лихвите ще паднат, когато инфлацията бъде овладяна

OFFNews 11 април 2023 в 11:39 1347 0

Инфлация

Снимка Pixabay

Ниската производителност е фактор, който според експертите ще забави инфлацията.

Лихвените проценти в страните с големи икономики се очаква да спаднат до нивата отпреди пандемията поради ниската производителност и застаряването на населението, сочи прогноза на Международния валутен фонд (МВФ).

Увеличението на разходите по заемите вероятно ще бъде "временно" и ще се промени, след като високата инфлация бъде овладяна, смятат експертите на фонда.

Централните банки в Европа, САЩ и в други държави вдигат лихвените проценти, за да се борят с темповете на инфлацията. Тя се подхранва от редица фактори, сред които повишените енергийни разходи заради нахлуването на Русия в Украйна. Разходите за битова енергия и хранителни продукти в много страни скочиха чувствително.

В блога си МВФ коментира, че "неотдавнашните увеличения на реалните лихвени проценти вероятно ще бъдат временни". И допълва, че "когато инфлацията отново бъде овладяна, централните банки на развитите икономики вероятно ще облекчат паричната политика и ще върнат реалните лихвени проценти към нивата отпреди пандемията."

МВФ не посочва кога очаква да се случи това.

Базираната във Вашингтон финансова институция заяви, че застаряването на населението ще бъде един от факторите, които вероятно ще понижат инфлацията. Причината е, че възрастните хора са склонни да харчат по-малко.

Ниската производителност е друг фактор, който според експертите ще забави инфлацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!