Московски: Възстановяването на нерентабилни влакове не е решение

OFFNews 19 януари 2015 в 09:18 4513 1

Възстановяването на падналите от разписанието на БДЖ нерентабилни влакове в краткосрочен план ще намали напрежението най-вече сред социалните групи и синдикатите, но в никакъв случай не е дългосрочно решение. Това заяви транспортният министър Ивайло Московски пред bTV тази сутрин.

След анализ и след отблокирането на 40 млн. лева за БДЖ част от спрените влакове ще бъдат възстановени. На 12 януари бяха спрени от движение 38 влака, плановете предвиждаха да бъдат спрени още 90 влака от 1 февруари. Причината беше намаляването на субсидията.

"Ще се анализира всяко едно отделно разписание на влаковете. Технически, до колкото е възможно, ще бъдат върнати част от спрените влакове", каза Московски.

По отношение на необходимата реформа в железниците той заяви:

"Нека да не разбираме по думата „реформа“ вече само рязане, съкращаване и оптимизиране. Думата „реформа“ се осмисля с паралелни действия от другата страна – инвестиции, развитие, обновяване. Така че, когато постигна съгласие на ниво и правителство, и парламент, да си правят паралелно тези две действия, съм склонен да направя всякакви реформи, било то и непопулярни. Понеже предният мандат направих само едната част, виждам, че резултатът не е кой знае какъв".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови