"Министри изработиха схемата за източване на субсидии от тютюн без отглеждане"

OFFNews 23 февруари 2015 в 10:09 7623 2

Mинистри и хора от високите етажи на властта изработиха схемата за получаване на субсидии за тютюн, без да го отглеждаш. Разписаните схеми за подпомагане в момента позволяват на спрелите дейност компании да усвоят пари от държавния бюджет. От хазната се отделят средства за регистрираните през 2007-2009 г. тютюнопроизводители, но с цел те да ги използват за пренасочване към друг тип дейност. Реално обаче никой не упражнява контрол дали това се случва в действителност.Така хора, които никога не са отглеждали тютюн вземат годишно по 20 хил. лв. само защото са успели да се регистрират.

Това заяви по Нова телевизия бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Над 40 млн. лв. се източват от държавния бюджет по тази схема годишно.  

„Да се направи проверка на хората, които получават субсидия над 20 000 лева. Там ще излязат големите играчи", каза той и допълни, че има хора, които взимат стотици хиляди левове, без да гледат тютюн. Ако се проверят 20-те най-големи получатели на субсидии за тютюн, ще стане видно, че те не са сред най-големите фирми в бранша.

За над 40 000 тона се дават субсидии в настоящия момент, а се отглеждат двойно по-малко, посочи Дикме.

Някои хора вземат пари, без да гледат тютюн, но парадоксът е, че хора, които са започнали да гледат тютюн след 2009 г., не взимат субсидии, а такива, които никога не са гледали тютюн, вземат пари, посочи Дикме.

Той алармирал ДАНС преди 2 години, за да се направи проверка.

Виновни са не тези, които взимат парите, а тези, които ги дават. Решенията за даването на тези пари идват от министерството, посочи той. И призова да се направят проверки в Крумовградско и в Хасковско. Кметовете са най-малката брънка, тук в София има хора, които движат нещата, обясни Дикме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!