Quantcast

Производители на тютюн: Щом Борисов намери пари за КТБ, да намери и за нас

OFFNews Последна промяна на 13 декември 2014 в 18:29 4114 15

Тютюнопроизводители от хаджидимовското село Хвостяне запалиха бали с тютюн в знак на протест срещу ниските изкупни цени.

Около 60 души се събраха на площада в град Хаджидимово, за да изразят недоволството си.

Около 300 кг тютюн на производител беше върнат от изкупвача като некачествен, затова той запали продукцията си.

Подвластни сме на хората в костюми. Вчера застанаха политиците на едно ремарке и казаха, че ще оправят нещата. Аз ще им кажа – късно се сещате да оправяте нещата – във всяка къща джобовете са празни, обявиха производителите, цитирани от БНР.

Цената падна до скандалните 2 лева, а най-високата е 4,50 лева. В Гоцеделчевския район има само 6 комисии на три фирми, които изкупуват тютюна, посочиха те.

Тютюнопроизводителите настояха премиерът Бойко Борисов да ги защити от натиска на фирмите.

Както е намерил 3 млрд. заем за КТБ, така да намери пари и за тютюнопроизводителите, категорични са те.

В същото време Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Промените предвиждат създаването на независим централизиран надбраншови орган, който ще отговаря за всички нива в сектора – от производството до крайния продукт.

Създава се възможност за регистрация на „Камара на тютюна“, която ще гарантира коректните отношения в сектора, обясняват от министерството.

Освен това е предвидено създаването на два регистъра – на производители и на търговци. Само вписаните в регистъра ще могат да произвеждат тютюн.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.12 2014 в 12:43

Преди гадини в Испания работих на строителен обект с един човек от Дупница. Та при разговор с него ми каза че преди да доиде на строежа е брал тютюн за известно време някаде из Испания , стана ми интересно защото и аз съм бивш тютюнопроизводител от Гоцеделчевско . Но по-интересното е че ми каза че е получавал заплата около 1000 евро или за два месеца около 2000 евро , 4000 лева . Същите пари които в България четиричлено семеиство би изкарало за цяла година . Е тава справедливо ли е, ?Защо ние сме толкова назад , но това не е само при тютюна , вообще трябва да се променят нещата в тази държава .Испания също има голям дълг , но заплатите са големи , магазинете са пълни с клиенти пазаруват много , така задвижват икономиката,произвоодството. .Когато държавата започне да печели много от производство ,заемите лесно ще се върнат .

14.12 2014 в 14:26

До тъпунгерите по-горе - хората не искат любимата ви мутра бойко да им изкупи тютюна, а да ги защити от мутренските фирми прекупвачи, коит са се уговорили да изкупуват продукцията им за жълти стотинки, а да го продават на десетки пъти по вискоа цена навън

14.12 2014 в 10:06

И аз искам такава далавера-да изкупувам килограм за 2 лева и да го продавам за 200))))И това ако не е мафия......

14.12 2014 в 07:35

за вас пари ще намерят фесовете

13.12 2014 в 21:44

производителите - ДПС
прекупвачите - ДС
Жалка работа.
Ако бяха продали БТ-тата едно време на ВАТ, сега щяха да имат хляб.

13.12 2014 в 20:44

Колко пъти казвам на познатите ми оттам–не садете тютюн,щото нито е гарантиран пазара нито е голям келепира.Ама те това си могат,това правят.Или някой ги лъже,знам ли?Един ми каза,че държавата е обещала.Кой знае кой политик от ДПС се е представил за държавата и ги е заблудил.Чест му прави на Бойко Борисов,че се опитва да намери някакво решение.Още по-голяма чест му прави,че при предишния си мандат ги предупреди,че няма да има премии и впоследствие все пак намери пари и им даде.Да пита местния дерибей Арбен Мименов,другия още по-голям дерибей Алиосман Имамов,и КУрнелия Нинова да питат–ТЕ КАКВО НАПРАВИХА ЗА ИЗКУПНИТЕ ЦЕНИ НА ТЮТЮНА???Обещанията там идваха от тях.Сега какво–ДПС клати държавата по този начин.През зимата пък чевренушките от Варна ще я подкарат.Мек е Бойко Борисов,не ни е полицейска държавата.Стамболов ни трябва,той не им се е церемонил много.

13.12 2014 в 20:34

Явно в Бг всички мятат , че парите растат по дърветата и е дотатъчно Боцко да се пресегне и да си набере.Тези , дето ги „намери“ за КТБ ще ги плащаме и ние , и децата ни.С лихвите.Ае стига толкова „намиране“ , предлагам аз..

13.12 2014 в 20:28

Намерете се друг занаят, бе. Правят отрова...

13.12 2014 в 20:25

Не е редно тютюнопроизводството да се субсидира от държавния бюджет, но редно ли е нещо, което се изкупува за 2 лв. кг. да се продава за 200 лв.? Наясно съм, че в тая сума влизат и акциза и ДДС, но...

13.12 2014 в 20:00

ТКЗС-тата фалираха - като не се търси тютюн, сейте фастъци...