Министерството на енергетиката тласка към хаос газовия сектор

Правителството на Борисов иска да прехвърли вината за поскъпването на синьото гориво на следващия кабинет

Светослав Метанов 16 април 2021 в 14:11 6294 0

Газовият сектор в България е в хаос заради действия на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Причината е, че от началото на месеца няма действаща цена за разплащането със синьото гориво.

По заповед на Петкова на държавната компания Булгаргаз е забранено да внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране цената на газа, която трябваше да влезе в сила от 1 април. Писмените указанията на министъра в оставка обаче са били разчетите да не отиват в КЕВР, докато не приключи вътрешната проверка на приходите и разходите на Булгаргаз, възложена от нея.

Срокът за анализа на счетоводните данни бе 9 април, но не бе спазен и резултати още не са обявени. 

Така се стигна до доста абсурдната ситуация в момента да има доставки на синьото гориво, но те да не се фактурират и плащат, което води до безумен хаос на пазара. Според разчетите на Булгаргаз от 1 април синьото гориво трябваше да поскъпне с около 15%, което обаче едва ли щеше да се приеме като добра новина 3 дни преди парламентарните избори. Според енергийни експерти, с които OFFNews разговаря, точно това е истинската причина за възложената от Петкова неприключваща проверка.

Енергийното министерство за втори път си позволява подобна недопустима намеса на газовия пазар. По същата схема бе отложено влизането на новите цени на 1 септември - ден преди първото Велико народно въстание - момент, в който кабинетът Борисов-3 бе силно разклатен.

Сегашното бавене явно цели негативите от неизбежното вдигане на цената да бъдат прехвърлени на следващото правителство, в което ГЕРБ почти сигурно няма да участва.

По темата в деловодството на парламента вече има и внесен актуален въпрос към министър Петкова.

Първият ми въпрос като депутат е към министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Той е защо правителството и Булгаргаз започнаха политика на изгорената земя. Защо компанията бави цените на газа, които трябваше да влязат в сила от 1 април? Те пак ще влязат със задна дата. Ама човекът с джипката не иска да носи отговорност. И изглежда е дал устно нареждане за спиране на държавата. Ще изискваме прозрачност до дупка, написа депутатът Владислав Панев от Демократична България във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!