Министър Танева: Да се запазят преките европейски помощи за земеделските стопани

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2020 в 18:21 1413 0

Снимка пресцентър

"Близо 80 % от поголовието на животни в България се подкрепя чрез преходната помощ, като 35 % от подкрепата, насочена към важни и уязвими сектори, се осигурява чрез Преходната национална помощ. Без това финансиране няма да може да се осигури социалната устойчивост на земеделските производители в тези области".

Това заяви земеделският министър Десислава Танева в Берлин и призова директното подпомагане за земеделците да продължи. Да бъде запазена възможността за прилагане на Националната преходна помощ в Регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика, това предложи тя пред колегите си от Гърция, Латвия и Финландия.

В рамките на Международното изложение Зелена седмица в Берлин тя се срещна с министрите на развитието на селските райони и храните Макис Воридис, и на земеделието Каспар Герхардс и Яри Лепа.

"България и Латвия имаме сходни позиции в дебата за бъдещето на ОСП", заяви Десислава Танева на среща с латвийския си колега и посочи, че ръководството на българското ведомство води разговори и със страни-членки, които не прилагат помощта.

Тя постави темата за националната преходна помощ и пред колегите си от Гърция и Финландия, пред които припомни, че в ЕС 10 страни прилагат помощта, без тези две държави, но изрази надежда, че те ще окажат подкрепа за България.

Десислава Танева посочи, че България ще подготви предложение с искане точката за Националната преходна помощ да бъде включена в дневния ред на Съвета на министрите и обсъден отново. Тя бе категорична, че страната ни в лицето на земеделското министерство ще се опита да запази тази помощ.