Минималната заплата става 510 лева през 2018 г.

Александра Маркарян 13 октомври 2017 в 10:27 6329 1

Снимка БГНЕС

Минималната заплата ще бъде увеличена от 460 на 510 лева през 2018 година, обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) пред БНТ тази сутрин.

Разходната част ще бъде увеличена сериозно, разликата спрямо бюджет 2017 е 2.5 млрд. лева.

За увеличение на доходите са предвидени 740 млн. лева, част от тях ще отидат за ръста на минималната заплата, а останалата ще бъде насочена към три приоритетни сектора: образование, полиция и военни, социална и здравна сфера.

Близо 330 млн. лева са предвидени за ръст с около 15% на учителските заплати.

Други 150-180 млн. лева за образование ще отидат за повишение на качеството, програми в средното образование, предучилищно и училищно, повишаване на стипендии, но в приоритетни специалности като инженерните, каквито търси бизнесът и не може да намери и образователната инфраструктура.

За "Сигурност, отбрана и МВР" са предвидени: 100 млн. повече за заплати в армията, над 490 млн. лева - за модернизиране.

Общо Сектор "Сигурност" ще има над 600-700 млн. увеличение на разходите.

55-60 млн. лева за отделени за полицейски заплати, т.е 5.6% увеличение.

Над 1 млрд. лева повече са предвидени за пенсии и здравеопазване и значителна част за социално подпомагане в различните сфери. За научни изследвания са предвидени 65 млн. повече на проектен принцип, каза Менда Стоянова.

Предвиждат се и промени в праговете на доходите, под които хората имат право на социални помощи. Това ще увеличи кръгът на получаващите такива и ще компенсира ръста на доходите, посочи председателят на комисията по бюджет и финанси в НС.

Догодина ще продължи и изпълнението на големи инфраструктурни проекти, финансирани с  европроекти и от държавния бюджет.

"Пари има в повече, но те са ориентирани в приоритетните сектори. Години наред се търсеше съкращение на персонала, за съжаление това не се случваше. Сега имаме промяна със скок в намаляване на административната тежест бележки с въвеждане на електронни услуги", каза Стоянова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови