МИ: Община Варна лъже, акциите на панаира не са предлагани на държавата

Светослав Метанов 27 октомври 2021 в 12:01 1983 1

Министерството на икономиката опроверга твърденията на община Варна, че собствеността ѝ в Пловдивския панаир (29%) е била предлагана безвъзмездно на държавата и след като тя не е проявила интерес, акциите са предложени на бизнесмена Георги Гергов.

"Министерството на икономиката не е уведомявано нито за решението на Общинския съвет на град Варна, нито за проект на договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху 16 314 400 броя безналични акции, всяка от които с номинална стойност 1 /един/ лев, представляващи 29 на сто от капитала на „Международен панаир Пловдив” АД", заявиха за OFFNews от ведомството на Даниела Везиева.

Според Министерство на икономиката подготвеното решение от днешния дневен ред на варненския Общински съвет за апортиране в „Пълдин Туринвест“ АД, гр. Пловдив на притежаваните от Община Варна обикновени, поименни, безналични акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД, реално представлява скрита приватизация.

Съобразно изложеното, при гласуване на текста на съответната точка от дневния ред на съвета се създават предпоставки за заобикаляне на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол и се допуска нарушение на установения ред за извършване на приватизационната сделка, посочват от Министерство на икономиката.

Ведомството на Везиева е изпратило писмо до Общинския съвет на Варна и до кмета на града Иван Портних с което ги информира за становището си по темата.

По-рано днес на подготвяната сделка бе разкритикувана остро от кандидат-президента Лозан Панов. Според него сделката с Гергов представлява "пладнешки грабеж", заради който може да се търси отговорност както от варненския кмет Иван Портних, така и от общинските съветници във Варна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!