Менте таксита издават медицински бележки вместо касов бон

OFFNews 29 ноември 2017 в 10:41 4445 1

За абсурден случай с такси менте на Летище София разказа Нова телевизия.

Зденка, служител на социалното министерство на Словакия, идва на конференция у нас и веднага на изхода на Терминал 1 мъж ѝ предлага такси до центъра на цена от 20 лева. Тя се съгласява, а човекът грабва куфара ѝ и набързо го помъква към колата си, паркирана наблизо. Тя е жълта, но няма нито надпис "такси", нито обявени тарифи, нито касов апарат.

След пристигането до хотела Зденка иска бележка, а шофьорът ѝ я пише на ръка.

"Не разбирам български, после колегите ми казаха, че това е бележка, ако си в болница", разказа жената и показа медицинска бележка - съвсем същата, каквито лекарите издават, за да извинят отсъствията на учениците.

Проверка на Нова телевизия установи, че да попаднеш на такси менте на летището не е инцидент, а редовна практика.

Екип под прикритие отива на Терминал 1, а в салона за пристигащите трима мъже не след дълго набелязват като жертва журналистите.

"Таксито" отново се оказва без табели и касов апарат, а за разстояние от 5 км от летището до хотел в „Младост”, сметката е солена - 30 лева. Това е около 6 пъти повече от обичайната тарифа.

„Официалните таксита издават фискален бон. Когато таксито е с жълт цвят, става сложно и трябва да се борим срещу тези явления с помощта на полицията. Ако този водач го е чакала полицията на последната спирка, е можело да му бъде наложена глоба между 12 000 и 14 000 лева. Единственият начин да се хване такъв шофьор е чрез таен клиент, в съвместна операция на ДАИ и полицията”, коментира Спас Атанасов, шеф на Браншовата камара на таксиметровите шофьори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови