Магистрала Хемус пак се строи. До дни пускат участъка Буховци - Белокопитово

7-и и 8-и лот на аутобана са истинска строителна илюзия, смята министър Иван Шишков

OFFNews 13 септември 2022 в 13:27 9134 1

Шишков
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Възстановено е строителството на първите три участъка на автомагистрала „Хемус“. До края на месеца ще бъде пуснат участъкът между пътен възел "Буховци" и "Белокопитово", заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков по време на инспекция на участък 3 от автомагистрала "Хемус".

В нея участваха също заместник-министър Захари Христов, председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Иво Иванов и изпълнителният директор на "Автомагистрали" ЕАД инж. Иван Станчев.

По думите на министъра вече е направено плащане за големите инфраструктурни обекти.

„Извадихме тези инфраструктурни обекти от икономическата кома, в която бяха изпаднали. За съжаление, в това време, в което се е строяло с много по-бавни темпове, специално в този лот е имало проекти като изменения в проектната документация, които е трябвало да бъдат направени и одобрени. Сега, когато разплащаме обекта и може да бъде продължен, се оказва, че тези изменения още не са готови“, посочи Шишков.

Той добави, че при няколко от мостовите съоръжения се е стигнало до извода, че трябва да бъде променен проектът по-удачно спрямо съществуващия терен.

Според него така се е загубило много време.

„Сега ще поискам да бъде направена много точна сметка това забавяне до какво ще доведе. Тези проекти, които са били затлачени, ще бъдат максимално бързо разгледани и, ако всичко е наред, ще бъдат одобрени“, каза министърът.

По думите му магистрала „Хемус“ на практика свършва до участък 3 с решението за строеж.

„До тук свършва истинското строителство на „Хемус“, на двеста - триста метра след нас започва този хаос, който ние намерихме в бъдещото строителство на автомагистралата – незаконното строителство на 4-ти, 5-и лот и истинската строителна илюзия на 7-и и 8-и лот, където няма и трасе“, посочи Шишков.

Той заяви още, че приключва отчуждаването на имоти в 4-ти и 5-и лот. "За съжаление никой не си направи труда да внесе в Народното събрание текст, така че да върви за търпимо незаконното строителство", каза министърът. Затова той е направил такова предложение за изменение на Закона за устройство на територията.

Борис Шалев, ръководител проект на участък 3 каза, пред БТА, че участъкът е готов на 45 процента и трябва да бъде завършен до юни 2023 г., но може да има няколко месеца забавяне. Строителството на участък 1 е на 65 процента, а на втория – на 12 процента.

По думите на служебния министър трябва да бъде ускорено строителството на лот 2, защото е най-изостанало, тъй като е възложно последно. Без той да е завършен не може да се пусне лот 3.

Иван Шишков информира още, че тунел „Ечемишка“ в посока София е отворен за движение след извършените ремонти.

Относно помощта за пострадалата инфраструктура от наводненията в Карловско той каза, че освен от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, ще търсят различни варианти за финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови