Лоша новина за любителите на кафе Арабика: болест напада растението, чака се скок в цените

OFFNews 07 ноември 2017 в 13:51 7130 0

Снимка Pixabay

Болест по кафето в Колумбия заплашва сериозно този сектор на индустрията на страната, което може да доведе до поскъпване на суровината в целия свят. 

Само през последната година износът на кафе е донесъл 2,4 млрд. долара на Колумбия, което представлява 7,7% от целия износ на страната отвъд океана. Тази статистика нарежда Колумбия на 3-то място сред производителите на кафе в света. Ако т.нар. ръжда по кафето засегне производството на южноамериканската държава, това ще се отрази върху цената на суровината в целия свят, вкл. и у нас.

Болестта по ценното растение, причинена от гъбичките Hemileia vastatrix, тревожи фермерите вече повече от век. Тя предизвиква промяна в цвета на листото от зелено в жълто-кафеникаво. На края растението губи всички свои листа, както и възможността да произвежда зърна на кафе.

В последните няколко десетилетия колумбийски учени са водят битка срещу болестта, по-известна като "ръжда" по растението, от което се добива кафе на зърна. Остава въпросът обаче дали отличителният вкус на колумбийското кафе ще се запази? 

Това, което прави ръждата по кафето толкова опасна за Колумбия е, че болестта атакува най-често сортовете кафе, на които страната разчита основно за износ. Те могат да бъдат разделени в два вида - "красавицата" и "звярът".

"Красавицата" е кафе Арабика. То се продава на висока цена на световния пазар и е най-известният сорт колумбийско кафе. "Звярът" е кафе Робуста. Този сорт растение е по-устойчив и лесен за гледане от фермерите. Неговият вкус е по-груб и горчив, затова не е толкова предпочитан сред любителите на кафето. Той обхваща 37% от световната продукция.

Ръждата по кафето основно атакува Арабика, не и Робуста. Колумбия обаче изнася само "красавицата", затова промяна в производството е невъзможна.

Промените в климата също представляват опасност за производството на кафе в страната. Учените смятат, че повишаването на температурите спомага за по-бързото заразяване на растенията. Като резултат, бъдеща епидемия по кафето би могла да бъде по-устойчива. 

Според изследователите болестта може да бъде преборена чрез създаване на нов хибриден сорт кафе. Те вярват, че посредством генно модифициране растението би могло да стане имунизирано срещу опасните гъбички. Такъв нов сорт, наречен Кастило, вече беше създаден през 2005 г. Борбата срещу болестта обаче продължава, тъй като причинителите ѝ еволюират и се приспособяват към новите сортове.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!