КЗК спря конкурс за охрана на язовирите

"Напоителни системи" ще продължат да ги охраняват до избора на нова фирма

OFFNews 11 септември 2014 в 17:05 2296 0

Язовир "Тополница".

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени решението за класиране на участниците в обществена поръчка за охрана на 21 големи язови в страната и я върна в начален етап.

Причината е, че Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е възложило работата по избор на охранители на чиновници, които нямат нужната квалификация.

Проверка на КЗК установила, че нито едно от лицата, включени в състава на оценителната комисия, не притежава необходимата професионална квалификация и практически опит в съответствие с предмета на поръчката, в резултат на което не е изпълнено едно от императивните изисквания на ЗОП, се казва в съобщението.

Последицата от това нарушение е незаконосъобразност на всички извършени действия на комисията - разглеждането, оценката и класирането на офертите, включително и решението за определяне на изпълнителя, съобщиха от КЗК.

Комисията връща процедурата от етап назначаване на състав на оценителната комисия.

Поръчката е за денонощна въоръжена охрана на 21 значими язовира, между които "Тича", "Цонево", "Огоста", "Жребчево" "Тополница", "Панчарево". Тя е обявена през февруари тази година от предишния кеип на МЗХ.

Членовете на комисията са юристи, икономисти и един строителен инженер.

"Спряната поръчка няма да доведе до липса на охрана за язовирите, те ще продължат да бъдат охранявани от служители на „Напоителни системи“ ЕАД. Дружеството притежава лиценз за охранителна дейност", уточниха от Министерството на земеделието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови