КЗК се произнесе срещу твърдения за злоупотреба на Булгартрансгаз, Овергаз ще обжалва

OFFNews 07 август 2018 в 19:36 3010 0

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърли твърдения на "Овргаз Инк", че държавният газов оператор "Булгартрансгаз" злоупотребява с естествения си монопол.

Според "Овергаз" държавният оператор не разпределя правилно доставките на суровина в пунктове с повече ползватели, не дава адекватна информация за статуса на заявките и използваните количества от "Овергаз" и така дружеството изпада в дисбаланси. 

КЗК се произнесе в полза на "Булгартрансгаз".

"Овергаз" ще обжалва решението пред Върховния административен съд, съобщиха от компанията.

От "Овергаз" допълват, че жалбата не е срещу новия входно-изходен модел за такси „пренос" и „достъп" до газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", а е срещу поведението на държавния оператор в контекста на събития от януари и февруари 2017 г. 

"Студеното време в първите два месеца на 2017 година и рекордната консумация на електрическа енергия бяха причината Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да активира студения резерв на „Топлофикация–Русе". Заради проблем с разпалването на въглищата обаче русенската топлофикация, с която "Овергаз" няма никакви договорни отношения, преминава на газ. Преносният оператор „Булгартрансгаз" разпределя част от потребените от „Топлофикация–Русе" количества природен газ, на стойност над 2 милиона лева, като отрицателен дисбаланс на "Овергаз" и очаква дружеството да ги заплати. С това „Булгартрансгаз" нарушава редица договори и правила", посочват от компанията.

КЗК обаче смята, че "Булгартрансгаз" е действал според правилата, определени от енергийния регулатор, като в противен случай е трябвало да бъде санкциониран. 

Според Комисията е въпрос на тълкувание дали заявките на клиентите, изпълнявани в един пункт за доставка, трябва да се извършват според искането на потребителите или според преценката на оператора.

КЗК допълва, че това тълкувание е извън правомощията ѝ, но е категорична, че "Булгартрансгаз" е предложила на "Овергаз" алтернативно решение на проблема, което е отказано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков