КЗК: ''Инса ойл'' и ''Сакса'' изкуствено са повишили цените на горивото

OFFNews 14 март 2022 в 17:41 5119 0

Снимка Архив

Комисия за защита на конкуренцията съобщи, че две вериги бензиностанции - "Инса ойл" ЕООД и "Сакса" ООД, са в картелно споразумение и са повишили цените на горивата неоснователно.

КЗК се е самосезирала заради повишението на горивото на дребно през последните седмици. 

Вечерта на 2 март се извиха опашки по бензиностанциите заради слухове, че цената на горивата ще надхвърли 3 лева за литър. Премиерът Кирил Петков заяви, че без никаква причина се всява паника за горивата. Ден по-късно Петков обвини Младежи ГЕРБ за паниката.

Паниката от 2 март е тръгнала от 1-2 снимки от малки бензиностанции. Мултиплицирани в социалните мрежи, тези снимки са довели да натрупването на опашки по бензиностанциите, каза Петков. Въпросните малки бензиностанции останали без количества горива и за да не затварят, вдигнали цената. Снимка от тези бензиностанции е била разпространена до изключително голям брой потребители в социалните мрежи с платени постове, обясни тогава той.

Сега от Комисията съобщават, че са постъпили множество сигнали с информация и конкретни данни относно непазарно съществено повишаване на цените на едро и дребно на петролни продукти, предлагани от търговци на дребно.

Информацията, събрана от комисията, показва, че има необосновано повишаване на цените от някои търговци, което повишение няма икономически причини.

Установено е, че в множество медийни публикации се посочват две вериги бензиностанции, които са предлагали масовите автомобилни горива на цени, надвишаващи пазарните на 2 март. Двете дружества са основни доставчици и търговски партньори на едно от дружествата, подало сигнал, както и едни от основните участници на пазара на производство и внос, търговия на едро и дребно с горива.

От КЗК допълват, че от началото на годината се наблюдава постоянно увеличение на цените на дребно в страната, като най-сериозен ръст е в периода 2-3 март, когато средната цена на бензин А-95 е била 2,78 лв./л, а цената на автомобилен дизел е на 2,82 лв./л.

През този период най-високи цени е имало на бензиностанции от веригите Круиз и Инса ойл, като на 2 март на бензиностанция Круиз средната цена на литър гориво е била 3.14 лв./л. за бензин 95 и 3,13 лв./л. за дизелово гориво. На бензиностанции Инса ойл на 3 март средната цена на бензин А-95 и дизелово гориво е на цена от 2,98 лв./л.

"След анализ на получените сигнали и становища може да се направи основателно предположение за наличие на забранено картелно споразумение, забранено от Закона за защита на конкуренцията от страна на двама търговци на горива, опериращи вериги от бензиностанции - дружествата „Сакса“ ООД и „Инса ойл“ ЕООД", допълват от КЗК.

От Комисията са събрали данни, че от 2 до 11 март дружествата неоснователно са определяли продажни цени за крайни клиенти.

КЗК ще проучи и други дружества, продаващи горива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!