КРС договаря покупка на ненужна техника за 3,75 милиона лева

Светослав Метанов Последна промяна на 28 април 2021 в 13:55 6722 0

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е обявила меко казано странна обществена поръчка, която за сметка на това е с доста внушителния бюджет от 3,750 милиона лева.

Става дума за процедурата „Доставка на специализирана измервателна апаратура (специализирани станции за радиомониторинг и измервания) за Националната система за мониторинг на радиочестотния спектър“.

Телекомуникационният регулатор е посочил в заданието, че планира да закупи три компактни системи за радиомониторинг и радиолокация; една мобилна станция за радиомониторинг; една мобилна станция за радиомониторинг, откриване и локализиране на радиосмущения; една комбинирана мобилна станция за радиомониторинг, откриване и локализране на радиосмушения и измерване на мобилни мрежи. 

Изисква се всички измервателни системи да включват специализирана измервателна апаратура - хардуер и специализиран софтуер за радиомониторинг за измерване и анализ на проведените измервания.

Освен че изброеното оборудване е на прогнозна стойност от 3,750 милиона лева видът на процедурата също е странен. Става дума за договаряне без предварително обявление, а не за свободна процедура на конкурентен принцип. Срокът за подаване на оферти е до 11 май.

За какво служи въпросната техника?

На практика въпросното задание на търсената апаратура е за цялостно оборудване на лаборатория за електромагнитна съвместимост. При постъпила жалба от "будни граждани", че дадена 5G станция ги облъчва, кръвното им се вдига, а също така и убива птичките и пчеличките, точно тази техника може да отговори дали въпросното оборудване на телекомуникационните оператори вреди или не вреди.

Звучи прекрасно, обаче...

Въпросната техника изобщо не е необходима на КРС. По закон тези замервания се правят не от регулатора на телеком сектора, а от Министерството на здравеопазването, което отдавна си е купило въпросните станции за радиомониторинг. 

Освен това изливането на милионите в странната обществена поръчка на КРС не е достатъчно тя да заработи. Трябва да бъдат обучени хора, които да работят с новата апаратура, което не е лесно, но по-същественият проблем е, че бъдещата лаборатория трябва да бъде сертифицирана по стандарта ИСО, за да може да издава документи. Това пък е бавна и тромава процедура, която отнема години.

Източници на OFFNews са категорични, че обществената въпросната обществена поръчка е изключително съмнителна и скандална, а част от експертите в КРС са били категорично против закупуването на въпросното оборудване. Според тях става дума за нецелесъобразен разход за дейност, дублираща тази на здравното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X