Кристалина Георгиева разработва план за световно стимулиране на инвестициите

offnews 20 май 2017 в 17:41 4009 0

Световната банка ще предоставя гаранции за намаляване на риска и стимулиране на инвестициите, обяви в интервю за БНР главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева. Тя разработва инвестиционен план, подобен на плана "Юнкер", за целия свят.

Кристалина Георгиева коментира, че по света днес има много ликвидност, но недостатъчно доходност. По думите й 8,5 трилиона долара са в институционални инвеститори с отрицателна доходност. Въпросът за Световната банка е как да построи път за тези институционални инвеститори към развиващите се страни. Там нуждите от инвестиции също се измерват в трилиони.

Криталина Георгиева обясни, че започва в работа в това направление, като тя се състои от две части. Първата е инвестиционен климат, а втората - създаване на повече инструменти и увеличаване използването на съществуващите в сферата на гаранциите, за да се свали риска.

"Когато Джим Ким (президентът на Световната банка) се обади на бившия ми шеф Жан-Клод Юнкер му каза: Жан-Клод, аз знам, че не ти се иска да я пускате Кристалина, обаче прати ми я, за да направи тя план "Юнкер" за света", обясни Георгиева. Тя подчерта, че това, което са направили в ЕК с плана "Юнкер" е било именно поемане на част от риска чрез плана, за да може да се увеличи частното инвестиране в икономиките на ЕС.

От Световната банка се разработват и специални инструменти за справяне с бедността и неравенството. Кристалина Георгиева обяви, че в управлявания от банката Фонд за най-бедните страни са събрани рекордните 75 млрд. долара. Специално ще бъдат подпомогнати държавите, които са първа спирка сред бежанците.

Сред големите теми на Световната банка са и климатичните промени.

Кристалина Георгиева обяви, че за петте месеца, откакто се е завърнала в Световната банка, са се концентрирали върху това да се "събудят" спящите пари, за да може да им помогнат да стигнат до развиващите се пазари. Освен това е направена една много важна програма - 1,8 млрд. долара за четирите държави, изправени пред риск хората да умират от глад.

Георгиева работи и по структурни промени вътре в банката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови